DRAMATIČAN APEL

ISPOVIJEST ŠEFA POLICIJE IZ KIJEVA KOJI JE ODBIO NAREDBU 'Ne želim više pucati u svoj narod!'

 SIPA/CROPIX

- Bio sam sa svojom postrojbom, nas 58, u ulici Gruševkog, kod stadiona "Dinamo". Bilo je gusto. Pucalo se i na nas su bacali Molotovljeve koktele. U 12 sati okupio sam svoje dečke i odlučili smo – povlačimo se. Ne želimo pucati u naš narod. To nije u redu. Nisam zato policajac, kazao je major policije Oleksandr Poliščuk (iz vojske unutarnjih poslova, postrojba 3053 iz grada Hmeljnickog). On se zajedno sa svojom postrojbom povukao iz borbe s prosvjednicima te odbio izvršiti naređenje. Kaže kako je, koliko on zna, taj dan to isto učinilo još oko 150 pripadnika vojske unutarnjih poslova.

- Napustili smo položaj jer se ne smije pucati u svoj narod. Ne smijemo svi nastradati zbog jednog čovjeka - emocionalno govori Poliščuk.

- Željeli su nas zaustaviti. Okrenuti, ali mi smo bili odlučni da se nećemo vraćati u borbu, kaže Poliščuk. Priznaje da je na položaju već više od mjesec dana, ali da kod svakog čovjeka dođe "zadnja kap koja prelije čašu".

Na pitanje novinara kakvo je raspoloženje među pripadnicima "Berkuta", Poliščuk kaže kako se "oni kolebaju".

- Vidio sam trojicu prostrijeljenih Berkutovaca koje su donijeli s Majdana.

Poliščuk kaže kako još nije odlučio hoće li prijeći na stranu prosvjednika, jer, kako kaže, "za sada se samo želimo dokopati svojih kuća".

- Možda će me suditi zbog dezerterstva, već sam smijenjen, ali glavno je da smo živi i da se svi vratimo svojim obiteljima. Kasnije će mi za to oni reći hvala, kaže Poliščuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:52