KIMOVA TAJNA AGENTICA

ISPOVIJEST MATA HARI IZ SJ. KOREJE 'Seksala sam se s generalima i donosila tajne Dragom vođi, a sada sam socijalni slučaj'

 Getty Images

PJONGJANG - Nekadašnja sjevernokorejska tajna agentica Won Jeong-hwa (40), poznata i kao Kim Jong-ilova Mata Hari, pojadala se kako u Južnoj Koreji ovih dana jedva preživljava te da živi od državne socijalne pomoći.

Bivša špijunka, koja je za režim pokojnog Kim Jong-ila, oca aktualnog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, južnokorejske tajne razotkrivala navodno stupajući u seksualne odnose s ključnim ljudima u Seulu, prije godinu je dana odslužila 5-godišnju zatvorsku kaznu, a danas potpuno slobodno sa svojom kćeri živi u okolici Seula.

Pomislila je da će, kao i brojni drugi bivši špijuni, zarađivati pišući knjige i pojavljujući se na televiziji kao ekspert za Sjevernu Koreju, no ta joj se ideja izjalovila jer je gotovo nitko u medijima ne shvaća ozbiljno. Pokušala je stoga raditi kao konobarica ili čistačica, no rijetko gdje je izdržala dulje od nekoliko tjedana. Čim bi poslodavac doznao čime se bavila u prošlosti, odmah bi joj dao otkaz.

'Nebrojeno sam se puta htjela ubiti', izjavila je Won u nedavnom intervjuu.

Trenutno se suočava s dva velika problema, koja priječe razvoj njezine karijere.

S jedne strane, pojavile su se tvrdnje da je ona bila agentica tek iz trećeg ešalona, a ne jedna od glavnih Kimovih špijunki kako se prije vjerovalo. Uz te nove tvrdnje dolazi argument da su njezinu važnost prenapuhale južnokorejske vlasti, koje su u to vrijeme silno željele ocrniti Pjongjang, a kud ćeš bolje priče od one u kojoj je u središtu svega seks. S druge strane, upravo taj element seksa dodatni je uteg u životu ove bivše agentice, s obzirom na konzervativnu kulturu koja prevladava u Južnoj Koreji.

Won je u zatvoru završila 2008. godine, nakon što je sud zaključio da je kao agentica Pjongjanga u Južnoj Koreji izigravala sjevernokorejsku disidenticu, pri čemu bi zavodila višerangirane južnokorejske vojne dužnosnike i seksom od njih izvlačila državne tajne. Mediji su je u vrijeme suđenja prozvali sjevernokorejskom Mata Hari.

Sama Sjeverna Koreja u to je vrijeme svoje južne susjede optužila da namjerno proizvode lažnu aferu čiji je cilj rušenje ugleda Pjongjanga. Won su nazvali najobičnijom kriminalkom.

Nedugo nakon odsluženja kazne, Won se u nekoliko navrata pojavila na televiziji kako bi ispričala svoju priču. Govorila je o strogoj obuci kroz koju je morala prolaziti na sjeveru, a hvalila se i svojim navodnim neposluhom prema pokojnom Kimu, čiji joj je režim naredio da otruje dvojicu južnokorejskih generala.

Spomenula je i 'čovjeka svog života', nižerangiranog južnokorejskog časnika u kojeg se zaljubila, a koji je i sam kasnije završio iza rešetaka jer joj je odavao tajne, čak i nakon što je doznao da je špijunka.

No, prema pričama drugih Sjevernokorejaca koji su se odmetnuli od režima u Pjongjangu, a neki od njih tvrde da je znaju iz vremena dok su Kimu još bili odani, postoje određene rupe u njezinoj biografiji, a i ona sama je povremenim konfuznim izjavama pridonijela sumnjičavosti koju mnogi gaje prema njoj.

Neki od disidenata tako tvrde da se u vrijeme dok je još radila kao agentica ponašala toliko neprofesionalno da im je teško povjerovati da je takva mogla izaći s ranije spomenute stroge obuke za tajnog agenta. 'Meni se čini da su je samo iskoristili kao doušnicu, nije ona mogla biti špijun', uvjeren je disident Kim Yong-hwa.

Sama Won je u međuvremenu pokušala pobiti neke od vlastitih izjava koje je davala nakon izlaska iz zatvora, a koje su zapisane i kao dio njezina iskaza u vrijeme kada je bila uhićena. Tvrdila je da nije spavala baš s mnogo muškaraca, kako stoji u optužnici, nego da je to učinila samo s jednim narednikom. Kaže da su je usred davanja iskaza kljukali alkoholnim žesticama pa da je zbog toga rekla štošta što nije istina. 'Ja nisam Mata Hari, oni su me natjerali da kažem sve te stvari', rekla je Won.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:31