KONAČNO PROGOVORILA

ISPOVIJEST MAJKE UBIJENE REEVE STEENKAMP 'Ne vjerujem Oscaru, kći mi je rekla da se često svađaju...'

June Steenkamp sjedila je šutke tijekom suđenja za ubojstvo njezine kćeri, no sada je odlučila progovoriti.
June Steenkamp, mother of Reeva Steenkamp, leaves the High Court in Pretoria on October 21, 2014. South African paralympic athlete Oscar Pistorius was sentenced by Judge Thokozile Masipa to up to five years in jail for the shooting and killing of his girlfriend Reeva Steenkamp on Valentine's Day 2013 at his home in South Africa. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA
 GIANLUIGI GUERCIA/AFP

- Ovo je bila jakna moje kćeri. Volim je nositi jer osjećam da je Reevin DNK još na njoj... No uskoro ću je morati oprati - kazala je dok je pozirala fotografima June Steenkamp, majka manekenke koju je paraolimpijac Oscar Pistorius upucao na Valentinovo 2013. godine.

Neutješna June (68) nikad nije čula za 'Blade Runnera', jednog od najpoznatijih atletičara na svijetu, sve dok se nije počeo nalaziti s njezinom kćeri u studenom 2012. Niti ga je prije pucnjave upoznala, iako tvrdi da ju je jedan dan 29.godišnja Reeva nazvala iz njegovog automobila i rekla joj da se boji jer Oscar vozi 260 na sat.

Rano ujutro, 14. veljače 2013. June je primila poziv detektiva Hiltona Botha - piše June u svojoj knjizi.

- Dogodila se strašna nesreća. Vaša kći je upucana. Žao mi je, mrtva je - kazao je detektiv pa dodao kako je slučaj zatvoren: - Samo dvoje ljudi bilo je prisutno - vaša kći i Oscar Pistorius s pištoljem.

Svijet je uskoro saznao da se Pistorius nešto nakon 3 sata ujutro naoružao, hodnikom došao do zatvorenih vrata zahoda pa ispalio četiri metka koji su Reevu na mjestu ostavili mrtvom.

Dvadeset mjeseci kasnije, June još uvijek muči taj trenutak: - Zamislite što je prolazila u tom trenutku, iza zatvorenih vrata, čekajući da je Bog spasi. Suprug Barry i ja još uvijek imamo noćne more. Mi smo je uvijek štitili, bila je naše jedino dijete, savršeno i voljeno. Voljeli bi da smo dobili unuče... njezin otac rado bi ju doveo pred oltar - kazala je June koja ne može prihvatiti Pistoriusovu stranu priče - da je kad je čuvo buku, Reevu zamijenio sa provalnikom.

- Ne vjerujem u to. Rekla mi je da se često svađaju. Znala ga je kratko vrijeme i već je počela misliti da nisu jedno za drugo. Mislim da je te noć htjela otići. Posvađali su se, nešto je pošlo po zlu. Ne znam što, to samo on zna. I Reeva zna, samo nje više nema. Otrčala je u zahod i tamo se zaključala. Obično ne zaključavaš vrata kada nekom vjeruješ. No nedostaje jedan dio, nije to cijela priča. Voljela bih da mi može jasno reći što se dogodilo - kazala je June koja se nije smilovala Oscaru niti kad je neutješno jecao i povraća u sudnici.

- Mislim da je plakao zbog sebe samog, jer je shvatio da će ići u zatvor - kazala je June.

Kada je sutkinja donijela presudu, to ju je shrvalo. Thokozile Masipa nije imala razloga da ne povjeruje Pistoriusu te ga je osudila na ubojstvo iz nehaja na što će se tužiteljstvo žaliti.

- Vjerovala sam joj, no mislim da je pogriješila.

Svakog dana Pistoriusi i Steenkampi sjedili su jedni nasuprot drugih u sudnici.

- Pistoriusi su svi htjeli razgovarati sa mnom. Njegov ujak je sjeo kraj mene i rekao 'Samo pokušavam spasiti život'. Nisam odgovorila, no mislila sam 'život moje kćeri se više ne može spasiti'.

June kaže kako će biti sretna ako Pistorius odsluži punu kaznu od pet godina zatvora, a ne, kako se predviđa, 10 mjeseci zavora, pa potom kućni pritvor i humanitarni rad.

U intervjuima koje u posljednje vrijeme učestalo daje kako bi promovirala svoju knjigu otkriva nove detalje, a mnogi joj zamjeraju govoreći kako na tome želi zaraditi.

No June Steenkamp učinit će sve kako bi svoju kćerino ime održala na živim kako bi jednog dana saznala zašto je Oscar Pistorus potegnuo okidač.

- Jednog dana ćemo saznati - kazala je June.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:45