POTRESNA PRIČA

ISPOVIJEST MAFIJAŠKE PRINCEZE 'Prala sam novac za očevu N’dranghetu, a danas sam sretna majka i čistačica'

Marisa Merico danas ima 44 godine. Njezina je majka 60-tih otišla u Milano kao babysiterica i zaljubila se u jednog od najopakijih mafijaša

Mladoj katolkinji iz britanskog ljetovališta Blackpoola trebao je posao, a željela je vidjeti i malo svijeta. I tako se Patricia Reilly dala na put sve do Milana u Italiji. Ondje su naime tražili dadilju, babysitericu koja zna engleski.

Posao je bio sasvim u redu, bez ikakvih problema, ali mlado-ludo, zaljubila se u svog frizera. Pričamo o 60-im godinama prošlog stoljeća, razdoblju “seksualne revolucije”, Beatlesa i Rolling Stonesa. Dečko je bio sa Sicilije i ondje za takva razmišljanja nisu imali baš puno razumijevanja - nisu se protivili njegovoj potrebi da se druži sa ženama, ali to se tumačilo samo kao prolazni hir.

I stoga je Patriciji njezin dragi lijepo rekao kako od njihova planiranog zajedničkog života neće biti ništa jer mu je obitelj dogovorila brak.

Patricia je nakon tog ispovjednog momenta izjurila iz njegove kuće, a pred vratima su na automobil bila nalakćena trojica mladaca. Jedan od njih joj se obratio: “Hej, ljepotice, trebaš prijevoz?”. Ona je bila ranjiva, on latinski ljubavnik i tako je sve počelo.

Mladić se zvao Emilio, bio je pripadnik N’draghete, jedne od najopasnijih skupina organiziranog kriminala u Italiji, i prostodušnu je Britanku uvukao u svoj svijet. Kad ga je pitala kako to da svaki put po nju dolazi u novom automobilu, rekao joj je da njegova obitelj ima automehaničarsku radionicu. I ona je to prihvatila, ništa ne sumnjajući. Emilio je bio tu uvijek za sve - kad se čita ispovijest njezine kćeri pred očima prelaze slike iz klasičnih mafijaških filmova Kum i Dobri dečki. Dakle, obiteljske vrijednosti prije svega, ali i biznis, a onda i pripadajuća “zabava”.

No, Patricia nikako nije prihvaćala ovaj posljednji element priče budući da ju je Emilio počeo varati godinu dana nakon što se rodila njihova kći Marisa pa se od njega razdvojila, ali je i dalje ostala vezana uz “obitelj”.

Obiteljski je biznis u međuvremenu snažno porastao pa su i njoj padale u krilo neke mrvice, ali bila je sve nezadovljnija. Naime, na Emilija su, kad mu je kći imala sedam godina, tada slučajno pucali u nekom kafiću. Zadobio je teške ozljede, a poginula je njegova trudna nova ljubav.

Ubrzo potom Emilio je zaglavio u zatvoru, a Patricija je odlučila svoju kćer ukloniti od svega toga i vratiti se u Britaniju.

No, veze su ostale jake. Njih su dvije redovito ljeti dolazile u Italju i družile se s obitelji.

Marisa o djedu i posebno o baki koja je u “poslovnim krugovima” bila poznata kao “heroin baka” - jer je brinula za posao primanja i distribucije tog narkotika dok je djed brinuo da nema pretjeranih prijetnji izvana - priča kao o izuzetno toplim i dobrim ljudima. Kao što već i samo ime baka i djed sugerira.

Baš kao što je i don Corleone bio drag i dobar prema svojoj djeci i unucima iako je uz to ubijao svakog tko bi mu stao na put.

Kad je malo porasla, Marisa počinje dolaziti sama u Italiju. Zaljubljuje se kao mlada u jednog od bliskih suradnika “obitelji”, a s vremenom joj otac počinje davati poslove za obitelj koji kreću od prebacivanja 40.000 funti u Španjolsku dobavljaču heroina do punjenja računa u Švicarskoj na kojem je bilo dva i pol milijuna funti.

Ukratko, Marisa je bila desna ruka svog oca u obavljanju obiteljskih poslova i nije smatrala da je u tome išta sporno. U međuvremenu se i udala za spomenutog mafijaša, izvjesnog Brunu, dobila kćer Laru, a onda je sve puklo u jednom poslu. Trebala je iz Portugala u Slovačku prebaciti novu ljubavnicu svog oca koji je ondje bio u zatvoru, a kad je to obavila u posljednji je čas stigla informacija da se ne vraća u Italiju jer je procurilo da je ona važna operativka ove ćelije N’draghete te da je policija čeka u zračnoj luci.

Prvim je zrakoplovom zbrisala u Veliku Britaniju, ali trebalo je iz Italije kući dovesti Laru. I to se konačno nekako uspjelo organizirati: ona je došla do Nice gdje su joj predali dijete, pa se vratila kući. I napravila pogrešku. S jednog od računa, za koje nije znala da su bili pod policijskom prismotrom, podigla je 20.000 funti i završila u zatvoru na dvije godine zbog korištenja sredstava za koje je potvrđeno da su korištena u pranju novca.

Nakon izlaska iz strogo čuvanog zatovra u Durhamu iz temelja je promijenila život. Sad radi kao čistačica, a danas 22-godišnja kći Lara ima svoju obitelj i dijete. Obišla je i oca koji živi pod posebnom zaštitom jer je odao svoje suradnike. Sretna je jer njezina Lara ima svoj život i bit će u tri generacije prva koja se neće vezati uz kriminal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:31