ZATOČEN U SJEVERNOJ KOREJI

ISPOVIJEST CIMERA PREMINULOG STUDENTA 'Ja sam ga zadnji vidio. Po njega su došli zaštitari, potapšali su ga po ramenu, smješkao se, svi smo se šalili'

Danny Gratton kaže da je Otto sve dane dok su bili u Sjevernoj Koreji bio običan, pristojan mladić, za kojeg nikad ne bi rekao da bi tako nešto pokušao napraviti.
 REUTERS

Američki student Otto Warmbier (22), koji je bio u zatvoru u Sjevernoj Koreji 17 mjeseci prije nego se vratio u SAD u komi prije manje od tjedan dana, umro je u ponedjeljak, a njegov cimer iz dana kad su tamo bili turistički opisao je trenutak kad ga je zadnji put vidio.

Tada još nije znao da će to biti zadnji susret s njim, jer se sve činilo kao rutinska sigurnosna provjera. Otto je bio osuđen na 15 godina teške robije jer je, prema tamošnjim medijima, pokušao ukrasti propagandni plakat iz hotela u kojem je spavao.

Danny Gratton kaže da je Otto sve dane dok su bili u Sjevernoj Koreji bio običan, pristojan mladić, za kojeg nikad ne bi rekao da bi tako nešto pokušao napraviti. Njih dvojica su se sprijateljili tijekom jednog pića, rekao je Washington Postu.

- Otto je bio sjajan mladić koji je upao u najnesretnije moguće okolnosti. To je jednostavno nevjerojatno, iz naše 'zapadne' perspektive čini se nemogućom cijela situacija koja se dogodila i ne možemo to razumjeti - kazao je Gratton.

- Kakvo zlo stoji iza takvog režima? - pita se.

Sjeverna Koreja optužila ga je da je u drugoj noći spavanja u hotelu ušao u prostor u koji gosti ne smiju ući i da je skinuo plakat sa zida, a tvrde i da imaju video dokaz o tome. Otto je to kasnije priznao, dok je pred sudom u prostoriji punoj novinara u suzama molio da mu oproste. Ta je snimka 2016. godine obišla svijet.

Sjeverna Koreja ga je ipak osudila na 15 godina robije, na kojoj je proveo 17 mjeseci. Prošlog tjedna stigla je vijest da su ga odlučili pustiti "iz humanitarnih razloga", a zapravo je bio u komi. Zašto je točno završio u njoj još uvijek je tema kojom se bave liječnici.

'Potapšali su Otta za rame i samo su ga odveli'

Njegov cimer iz hotela opisao je kako su ga odveli.

- 2. siječnja smo prolazili kroz sigurnosnu provjeru na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu. Prišla su dvojica zaštitara i nije se činilo da se događa nešto ozbiljno. Potapšali su Otta za rame i samo su ga odveli držeći ga za ruke. Čak smo se našalili i ja sam rekao "To je zadnji put da se vidimo". Otto se malo smješkao, iako smo obojica bili nervozni. Sad se cijela situacija čini ironičnom - opisao je Gratton.

Kaže da, čak i da je Otto doista htio ukrasti plakat, da je ovo kazna koju nitko ne zaslužuje.

- Bio je običan mladić koji je htio malu avanturu na trećoj godini faksa. Sjeverna Koreja svako malo izdvoji nekog pojedinca i nenormalno ga kazni da bi drugima dali primjer. Ovo je bilo toliko bolesno i zlo - zaključio je u izjavi mladić koji je jedan od zadnjih koji su vidjeli preminulog američkog studenta.

Turistička agencija koja je organizirala putovanje studenata nakon ovog slučaja je objavila da više neće organizirati ture u kojima vodi američke državljane u Sjevernu Koreju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 14:16