BUGARSKA PRVA META

ISLAMSKI MILITANTI UŠLI SU U TURSKU I PLANIRAJU NAPADE! 'Masovno prelaze južnu granicu, cilj im je napad na EU'

An image grab taken from a propaganda video uploaded on June 11, 2014 by jihadist group the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) allegedly shows ISIL militants gathering at an undisclosed location in Iraq's Nineveh province. Militants took control of the Iraqi city of Tikrit and freed hundreds of prisoners today, police said, the second provincial capital to fall in two days. AFP PHOTO / HO / ISIL
 AFP

ISTANBUL - Militanti Islamske države ušli su u Tursku i kuju zavjeru u svrhu napada na diplomatske misije u Ankari i Istanbulu, izvijestili su u četvrtak turski mediji pozivajući se na nacionalnu obavještajnu agenciju (MIT).

Oko 3.000 militanata iz te ultraradikalne skupine u Siriji i Iraku nastoje ući u Tursku preko njezine južne granice nakon što nisu uspjeli osvojiti sirijski kurdski grad Kobani, piše list Hurriyet prenoseći internu bilješku MIT-a.

Vjeruje se da su neki militanti, među kojima zapovjednici koji planiraju napade, već ušli u Tursku te da se nalaze u sigurnim kućama, navodi se u bilješci, ali se ne precizira o kojem se broju militanata radi.

"Militanti koji su stručnjaci za samoubilačke i bombaške napade pripremaju... napade na misije koalicijskih snaga, koje su intervenirale u Siriji, u Ankari i Istanbulu", piše u bilješci.

Također se dodaje da dio militanata sirijske i palestinske nacionalnosti planira ući u Bugarsku kako bi izvršili napade u članicama Europske unije.

Turska policija odbila je komentirati to pitanje, a MIT nije bio dostupan za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:47