PAKLENA NAPRAVA

ISLAMSKA DRŽAVA SE HVALI 'Ukrali smo 40 kg uranija i napravili prljavu bombu. Baš nas zanima što ona može'

An image grab taken from a propaganda video uploaded on June 11, 2014 by jihadist group the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) allegedly shows ISIL militants gathering at an undisclosed location in Iraq's Nineveh province. Militants took control of the Iraqi city of Tikrit and freed hundreds of prisoners today, police said, the second provincial capital to fall in two days. AFP PHOTO / HO / ISIL
 AFP

Fanatici iz Islamske države tvrde da su konstruirali takozvanu prljavu bombu, odnosno klasičnu eksplozivnu napravu s radioaktivnim dodatkom čiji je cilj raspršiti radijaciju i kontaminirati veliki prostor s mnoštvom ljudi.

Militanti su se svojim navodnim novim oružjem pohvalili na društvenim mrežama, a jedan od hvalisavaca navodi da bi takva paklena naprava izazvala potpuni kaos u Londonu.

Iako nije moguće potvrditi posjeduju li uistinu prljavu bombu, činjenica je da je u srpnju objavljeno kako je iz prostorija sveučilišta u Mosulu, gradu trenutno pod kontrolom ISIS-a, netragom nestalo 40 kilograma uranija.

Među radikalnim islamistima koji su se pohvalili ovom napravom je i britanski pirotehničar Hamayun Tariq, koji se džihadistima priključio još prije dvije godine, a na Twitteru je pod svojim mudžahedinskim pseudonimom Muslim al-Britani napisao: 'Eh da, Islamska država ima prljavu bombu. Našli smo nešto radioaktivnog materijala na Sveučilištu u Mosulu, o čemu je i Mirror pisao. Sada nam predstoji da shvatimo što su prljave bombe, kakve posljedice izazivaju i što bi se moglo dogoditi detoniramo li jednu na javnom mjestu.'

U daljnjim je objavama Tariq pisao o destrukciji Londona, no Twitter mu je nakon toga ukinuo profil.

Ipak, Twitter nije toliko ekspeditivan u ukidanju terorističkih profila koliko su teroristi agilni u otvaranju novih pa su Tariqovi sudruzi iz ISIS-a nastavili pisati o prljavoj bombi. 'Možemo potvrditi da je Islamska država napravila prljavu bombu od radioaktivnog materijala s mosulskog sveučilišta. Mašala!', napisao je jedan džihadist.

Nakon krađe spomenutih 40 kilograma uranija u Mosulu, irački veleposlanik pri Ujedinjenim narodima poslao je pismo glavnom tajniku UN-a Banu Ki-moonu u kojem ga je upozorio da su uranij oteli teroristi te da je od ukradene količine moguće konstruirati oružje za masovno uništenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:18