IZVJEŠTAJ UN-a

'ISLAMSKA DRŽAVA POSTAJE OČAJNA' Kurdi odnose značajne pobjede protiv IS-a, ali se konfliktu ne nazire kraj

 AFP/ JEAN-PIERRE CLATOT

Predsjednik UN-ovog istraživačkog vijeća Odbora za ljudska prava koje se bavi pitanjem Sirije, Paulo Sergio Pinheiro, tvrdi da se tzv. Islamska država čini 'očajna' i da gubi teritorije u borbama s kurdskim borcima koji se bore protiv radikala 'u ime čovječnosti', prenosi CTV.

Pinheiro je komentar o 'očajnoj' Islamskoj državi dao za AP, nakon što je njegovo vijeće podnijelo novi izvještaj o sirijskom građanskom ratu u kojem stoji da IS sve više koristi 'udri-i-zbriši' napade u kombinaciji sa samoubilačkim bombardiranjima automobilima zbog vojnih poraza od Kurda koje podupiru američke zračne snage.

'U ovom trenutku oni nastavljaju pobjeđivati u psihološkoj borbi, u privlačenju mladih iz Europe i sličnih zemalja, no kada se radi o ratu za teritorij, mislim da počinju osjećati pritisak', rekao je Pinheiro.

Američki su objavještajci ovog ljeta rekli da je Islamska država, unatoč tome što je ubijeno preko 10 tisuća njihovih pripadnika, i dalje podjednako jaka kao i prije godinu dana kada američka kampanja bombardiranjem počela. Radikali još uvijek kontroliraju velike količine teritorija i u Siriji i u Iraku.

Izviješće vijeća, inače deseto svoje vrste, nije donijelo većih novih spoznaja o sukobu koji sada traje već četiri i pol godine i 'ne pokazuje znakove prestanka'. Članovi vijeća su ovaj puta naglasili nevjerojatnu patnju sirijskih civila, kojih je do sada poginulo najmanje 250 tisuća.

'Civili trpe nezamislive patnje, a cijeli svijet tome svjedoči', rekao je Pinheiro.

Izvještaj je napravljen na temelju 335 intervjua sa žrtvama i svjedocima koji su obavljeni između siječnja i lipnja 2015. godine, a bit će predstavljen Odboru za ljudska prava 21. rujna.

Pinheiro je također pozvao međunarodnu zajednicu da prestane slati oružje zaraćenim stranama, no nije htio identificirati koje države pomažu kojima stranama jer prema njemu 'to nije uloga ovog vijeća'. Dodao je da su Sirijci postepeno potpuno izgubili kontrolu nad raspletom događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:12