TAJNA VEZA

Islamistički militanti pred vratima SAD-a: Narkokarteli u Meksiku surađuju s Hezbollahom

Hezbollah veze s pojedinim narkokartelima navodno održava od kraja 1980-ih ili početka 1990-ih

WASHINGTON - Militantna organizacija Hezbollah možda potajno surađuje s narkokartelima uz američko-meksičku granicu, upozorila je Sue Myrick, republikanska zastupnica u američkom Kongresu i članica Odbora za obavještajne službe. Uz to, prenosi konzervativni FoxNews, Myrick je u pismu, koje je poslala ministarstvu za domovinsku sigurnost, zamolila da se osnuje skupina koja će istražiti načine na koji se SAD “može obračunati” s tom prijetnjom.

Učenje španjolskog

Iako je prisutnost Hezbollaha u Latinskoj Americi već dokumentirana, nedavno su se, prenosi FoxNews, pojavili izvještaji koji pokazuju da je Hezbollah možda uspio povećati svoj utjecaj u Meksiku i na granici.

- Od ključne je važnosti da znamo što se događa na našoj granici, posebno kad tamo i dalje raste broj zločina i nasilje i kad se povećava broj terorističkih prijetnji i urota u SAD-u - istaknula je Myrick.

Objasnila je kako se vjeruje da “iranski agenti i pripadnici Hezbollaha” uče španjolski u Venezueli, nakon čega pomoću lažnih dokumenata, predstavljajući se kao državljani Meksika, pokušavaju ući u SAD. S obzirom na to da je umiješan u kopanje tunela, Hezbollah bi, tvrdi Myrick, mogao u zamjenu za pomoć u prokopavanju krijumčarskih podzemnih prolaza od narkokartela dobivati novac.

Sumnjive tetovaže

Uz to, brine je i i to što su se u zatvorima počeli pojavljivati članovi bandi s tetovažama na jeziku farsi, što bi moglo, tvrdi, implicirati “perzijski utjecaj koji može slijediti do Irana i Hezbollaha”.

Myrick je u pismu, koje je poslala prošlog mjeseca, citirala i “visokorangiranog dužnosnika meksičke vojske” koji vjeruje da bi Hezbollah mogao obučavati meksičke narkokartele u izradi bombi.

Myrick nije prva koja je upozorila na Hezbollahovu prisutnost u Latinskoj Americi. Anthony Placido iz američke Agencije za borbu protiv droge u ožujku je istaknuo da su “narko i teroristički lanci” najjači na području gdje se susreću granice Brazila, Paragvaja i Argentine. Neki tamošnji narkokarteli, smatra Placido, održavaju veze s Hezbollahom od kasnih 1980-ih ili ranih 1990-ih.

- Postoje brojni izvještaji da dobit od kokaina odlazi islamskim radikalnim grupama kao što su Hezbollah i Hamas - rekao je.

Stvaranje podružnice

Nakon upozorenja da Hezbollah povećava aktivnost u regiji, medijima se proširila vijest da je meksička policija uspjela spriječiti njegov pokušaj da uspostavi mrežu u Latinskoj Americi. Prema pisanju Haaretza, koji prenosi kuvajtske medije, operativci Hezbollaha angažirali su meksičke državljane koji imaju obiteljske veze s Libanonom kako bi uspostavili mrežu u tom dijelu svijeta. No, meksička policija je na kraju u Tijuani u Meksiku uhitila šefa mreže, Jameela Nasra, koji je navodno često putovao u Libanon, gdje je dobivao upute od šefova.

Isti pomagači iz sjene

Neke je zabrinula i nedavna eksplozija autobombe u Ciudad Juarezu, koju je preko mobitela aktivirao jedan od narkokartela, što je bio prvi napad te vrste od dolaska Felipea Calderona na vlast 2006. Napad, u kojem je poginulo četvero ljudi, mnoge je zabrinuo zbog sličnosti s napadima na Bliskom istoku i metodologije (autobomba, aktiviranje preko mobitela i pokušaj da se do vozila namami što više ljudi) koju koriste tamošnje terorističke organizacije.

- Hezbollah koristi iste krijumčare za oružje te preprodavače dokumenata kao i narkokarteli. Oni rade zajedno. Oslanjanju se na iste pomagače iz sjene. Na jedan ili drugi način, oni su svi povezani - smatra Michael Braun, bivši pripadnik američke Agencije za borbu protiv droge.

25.000 ubijenih u nasilju vezanom uz krijumčarenje droge i obračune narkokartela.

78.000 uhićenih u policijskim akcijama za suzbijanje krijumčarenja. Zaplijenjeno je 75.000 komada oružja.

6 velikih narkokartela bori se za kontrolu nad unosnim krijumčarskim putevima prema SAD-u i domaće tržište.

1,6 milijardi dolara obećao je SAD za borbu protiv narkokartela

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:51