BORBA ZA SLJEDBENIKE

ISIS ODUŠEVIO TERORISTE SVOJIM LISTOM 'Al-Qa’ida nikad ne bi objavila ilustraciju u kojoj vojnici NATO-a gore'

Esktremisti Islamske države (ISIS) nadmašili su konkurente iz al-Qa’ide i pobijedili u ratu za duše mladih radikala zahvaljujući izuzetnoj propagandnoj umješnosti.

ISIS briljira na društvenim mrežama, gdje regrutira većinu svojih sljedbenika, ali i u tradicionalnim medijima.

“U gotovo svakom aspektu ISIS se istinski trudi distancirati od al-Qa’ide”, protumačio je politički analitičar Colin Clarke koji je usporedio ekstremističke časopise, ISIS-ov Dabiq i al-Qa’idin Inspire. Naslovna tema drugog broja Dabiqa je poplava, ilustrirana crtežom arke. “Ili islamska država, ili Veliki potop”, prorokuje jedan od ISIS-ovih ideologa.

Za razliku od spektakularnog zazivanja smaka svijeta, al-Qa’idine teme su prozaičnije: njihov Inspire će vas podučiti kako da napravite bombu u maminoj kuhinji, ali bez vatrenih ideoloških tekstova koji ostavljaju najdublji dojam na ciljanu mladu publiku.

Za razliku od ISIS-a koji je pobijedio u bitci za pridobivanje sljedbenika, al-Qa’ida nikad ne bi objavila ilustraciju u kojoj vojnici NATO-a nestaju u plamenu. Tajna uspjeha ISIS-a je u tome što je puno radikalniji i nasilniji od svojih bivših uzora, kažu stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:32