A KORONA?

IRCI U NEVJERICI GLEDALI PREMIJERA U KRATKIM HLAČAMA I BEZ MAJICE S dečkom uživao u pikniku u parku dok je ostatak nacije sjedio u kućama

 
 Brian Lawless / PA Images / Profimedia

Irski premijer Leo Varadkar našao se pod pritiskom javnosti, slično poput najbližeg savjetnika britanskog premijera, nakon što je suprutno uputama visokog vladinog dužnosnika, proveo vikend s prijateljima u poznatom parku u Dublinu.

Glasnogovrnik premijera u ponedjeljak navečer izdao je priopćenje u kojemu se navodi da premijer nije prekršio zakon, niti pravila ponašanja te je poštivao upute javnozdravstvenih institucija dok je bio na pikniku u parku Phoenix.

Naime, na društvenim mrežama isplivale su fotografije Varadkara bez majice i u kratkim hlačama u ležernom druženju sa svojim partnerom Matthewom Barrettom i prijateljima.

Njegov boravak u prirodi u suprotnosti je s preporukama koje je na pressici prošloga tjedna iznijela Liz Canavan, pomoćnica državnog tajnika pri Vladi.

- Ako posjećujete javni prostor, izbjegavajte dulji boravak na lokaciji ili održavanje piknika. Nakon rekreacije vratite se doma, rekla je.

Neki kritičari optužili su premijera da se odnosi kavalirski prema pravilima lockdowna i predstavlja loš primjer slično kao Dominic Cummingsa koji je za vrijeme karentene zbog Covida-19 otišao 400 kilometara iz Londona do vikendice u sjevernoj Engleskoj.

U priopćenju iz Varadkarova ureda se navodi da je prva faza ukidanja restrikcija u Irskoj omogućila skupini od četiri osobe da se sastaju na otvorenom, sve dok se nalaze unutar pet kilometara od svoga doma i održavaju fizički razmak i osobnu higijenu.

- Nema posebnih vladinih uputa vezano za obroke na otvorenom ili piknike, navodi se.

Tijekom pandemije koronavirusa Leo Varadkar živio je u državnoj rezidenciji Farmleigh koja se nalazi pokraj Phoenix Parka.

S priopćenje se slaže i Tony Holohan, šef irskog stožera za borbu protiv Covida-19. Smatra da je premijer, sudeći prema fotografijama, poštivao epidemiološke mjere.

Irska je jučer izvijestila da po prvi put od 21. ožujka nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od Covida-19, a bilo je 59 novih slučajeva zaraze. Ukupno je u Irskoj 1.606 ljudi preminulo od koronavirusa.

Leo Varadkar nazvao je jučerašnji dan, danom nade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:56