ČLAN SLUŽBE MI6

IRANCI UHITILI BRITANSKOG ŠPIJUNA? 'Pratili smo ga nekoliko mjeseci, priznao je zločine'

Iranski dužnosnici objavili su da su uhitili agenta MI6, britanske obavještajne službe, u jugoistočnoj pokrajini Irana Kermanu, izvijestila je u subotu novinska agencija ISNA, a prenosi CNN.

"Špijun je uhićen nakon nekoliko mjeseci složenih obavještajnih aktivnosti", rekao je čelnik revolucionarnog suda u Kermanu Dakhoda Salari.

Špijun je posjetio britanske obavještajne časnike 11 puta u Iranu i izvan zemlje i priznao je svoje zločine, ustvrdio je Salari čije riječi prenosi ISNA.

Iz britanskog ministarstva vanjskih poslova rekli su CNN-u da ne komentiraju obavještajna pitanja.

Posljednjih je mjeseci došlo do blagog zatopljenja odnosa između Velike Britanije i Irana. Iranski izaslanik ovoga je tjedna bio u prvom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu od 2011. godine, kada su svi iranski diplomati bili protjerani iz zemlje nakon napada na britansko veleposlanstvo u Teheranu.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je ovoga tjedna da se odnosi popravljaju "korak po korak, na recipročnoj osnovi".

Izvješće o uhićenju agenta MI6 došlo je istoga tjedna kada su se pojavila izvješća u SAD-u da je bivši agent FBI-a Bob Levinson, koji je nestao prilikom posjeta Iranu 2007., tamo radio za CIA-u.

State Department i Levinsonova obitelj demantirali su da je on radio za američku vladu otkako je nestao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:54