NITKO IM NIJE VJEROVAO

IRANCI SE HVALE NOVOM LETJELICOM 'Amerikancima smo oteli dron, kopirali tehnologiju i evo ga, leti!'

 YouTube

TEHERAN - Iran je objavio kako je replika američkog drona, srušenog 2011. iznad te zemlje, obavila uspješan, probni let. Teheran je došao do neoštećenog RQ-170 Sentinel vojnog drona u svom zračnom prostoru dok je ovaj, navodno, bio u misiji špijuniranja iranskih nuklearnih postrojenja.

Iranci tvrde da su uspjeli preuzeti kontrolu nad dronom i uspješno ga prizemljili u pustinji, praktički neoštećenog. S druge strane, u Washingtonu tvrde kako se dron srušio zbog tehničke neispravnosti.

Jedan je iranski vojni dužnosnik još u svibnju izjavio kako su tamošnji inženjeri uspješno kopirali tehnologiju iz drona te napravili savršenu repliku. Najavljen je i probni let koji se napokon dogodio u ponedjeljak.

'Kao što smo obećali, obavili smo let i uskoro ćemo objaviti film s tog leta', rekao je general Amir-Ali Hadjizadeh, zapovjednik iranske Revolucionarne garde. Snimka probnog leta danas je objavljena na iranskoj televiziji.

Iranci proizvode vojne dronove od 2010. godine i tvrde kako njihove bespilotne letjelice mogu poslužiti kao platforme za ispaljivanje projektila dometa do 1.000 kilometara.

Također, Teheran inzistira da su njihovi vojni programi, poput ovog, namijenjeni isključivo obrambenim zadacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:14