DRAMA U ZALJEVU

Iranci pucali i zauzeli američki teretni brod

 Screenshot:YOUTUBE

Iranski vojnici ukrcali su se u utorak na teretni brod koji je u Zaljevu plovio pod zastavom Maršalova otočja, nakon što su s ophodnih brodova ispaljeni pucnjevi upozorenja te je izdano naređenje da brod zaplovi dublje prema iranskim vodama, izvijestio je Pentagon.

Američki zrakoplovi i razarač prate stanje nakon što je brod Maersk Tigris poslao poziv za pomoć u Hormuškom tjesnacu.

Iranski dužnosnici još nisu komentirali incident.

Televizija Al Arabija nešto prije je izvijestila da su iranske snage pucale, a potom i zauzele američki teretnjak s 34 američka vojnika te ga usmjerili prema iranskoj luci Bandar Abasu. No, glasnogovornik Pentagona je kazao da na brodu nema američkih državljana. Iranska poluslužbena novinska agencija Fars izvijestila je da je Iran preuzeo kontrolu nad američkim brodom i 34 člana posade zbog nedopuštene plovidbe njegovim teritorijalnim vodama. Ne navode se izvori te se dodaje da nema službene potvrde o preuzimanju broda.

Reuters izvješćuje da je teretni brod Maersk plovio iz saudijske luke Džede prema luci Džebel Ali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dužnosnik američke vlade kazao je da su brod jutros presrele pomorske snage Iranske revolucionarne garde, a glasnogovornik Pentagona je kazao da je do incidenta došlo dok je Maersk Tigris prolazio Hormuškim zaljevom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:48