KRVAVE BITKE

INFOGRAFIKA Počela je borba za Gadafijev rodni grad

Sirta je grad koji je Gadafi želio učiniti zamjenskim glavnim gradom i u koji je slijevao puno novca
 AFP

ZAGREB - Zračni udari snaga međunarodne koalicije nad kojima je zapovjedništvo u nedjelju navečer preuzeo NATO polučili su očekivani uspjeh: Gadafijeve snage više nisu uspjele osvojiti nijedan grad, a pobunjenici su uspjeli vratiti ravnotežu na bojištima.

U međuvremenu je uspostavljena zona zabrane letenja, a izvedeno je i više udara na vojne bazelibijskih trupa.

Bengazi je tako izbjegao krvoproliće, uspjela se održati i Misrata na zapadu zemlje, a pobunjenici su uspjeli pod svoju kontrolu vratiti i Ajdabiju, Bregu i Ras Lanuf. Sada je počela borba za Sirtu, ključnu prepreku na putu prema Tripoliju.

Nema nastupa na TV-u

U Sirtu, grad pokraj kojeg se rodio, Gadafi je tijekom 42-godišnje vladavine uložio izuzetno mnogo, nastojeći ga pretvoriti u drugi glavni grad (Bengazi mu nikad nije bio potpuno odan).

No, dok se pobunjenici približavaju Sirti, opet se postavlja ključno pitanje - gdje je libijski diktator? Prošlo je već više dana da se pukovnik nije oglasio niti je državna televizija pokazala neku od njegovih snimki.

Je li Khamis živ?

A nema ni sinova - Saifa, koji je tvrdio da se ne puca na civile, niti Saadija, koji zapovijeda jednom od elitnih postrojbi. Za Khamisa i dalje nije jasno je li poginuo u borbama, a nema glasa ni o jedinoj kćeri, Ajši.

Pobunjenici su, pak, na prilazima Sirti naišli na oštar otpor snaga lojalnih Gadafiju te su se u jednom trenutku morali povući prema Bin Jawadu, koji im je također pao u ruke. Bitka za Sirtu mogla bi odrediti budućnost Tripolija jer ako je pobunjenici uspiju osvojiti, bit će im otvoren put prema glavnom gradu, a takav bi razvoj događaja izuzetno negativno utjecao na moral Gadafijevih snaga, koji ionako, kako navode neki izvori, nije visok.

Za uspjeh u borbi za Sirtu ključno je kako će se postaviti lokalna plemena, izjavio je AP-u zapovjednik pobunjeničkih snaga, general Hamid Hassi.

Ondje je snažan utjecaj Gadafijeva plemena Gadhadhfa, ali jednako je važan i utjecaj plemena Firjan, za koje se smatra da nije pretjerano sklono pukovniku. Sada pobunjenici pokušavaju stupiti u kontakt s plemenima kako bi ih naveli ili da se pobune protiv Gadafija ili da barem ostanu neutralni. Bilo koje od toga uvelike bi olakšalo zauzimanje toga strateški važnog grada.

Napadi na Sebhu

Prema Misrati, gradu na zapadu koji je uspio ostati pod kontrolom pobunjenika, krenuo je jučer prvi brod s humanitarnom pomoći. U gradu i oko njega i dalje traju borbe, ali Gadafijeve ga snage nisu uspjele zauzeti. Prema navodima stanovnika, u sukobima je poginulo osam osoba, a 24 su ranjene.

Koalicijski su zrakoplovi jučer rano ujutro još jednom napali Sebhu, uporište snaga odanih diktatoru na jugu zemlje, gdje su, navode stanovnici, utočište našle mnoge osobe izravno povezane s režimom.

Pobunjenici, koji pokazuju sve veću razinu organiziranosti na civilnoj i vojnoj razini, obećali su da će nastaviti izvoz nafte za manje od tjedan dana.

- Proizvodimo dnevno između 100.000 i 130.000 barela nafte, a proizvodnju možemo vrlo brzo podići na razinu od 300.000 barela - izjavio je na novinskoj konferenciji Ali Tarhoni, zadužen za ekonomiju, financije i naftu u privremenoj vladi. I dok u Libiji traju sukobi, svijet se priprema za međunarodnu konferenciju u Londonu na kojoj će sudjelovati 35 zemalja, uključujući sve članice NATO.

Važno za Egipat

Američki ministar obrane Robert Gates smatra da intervencija u Libiji nije bila vitalan američki interes, ali napominje da je “potencijalna destabilizacija Libije mogla predstavljati rizik za revolucije u Tunisu i Egiptu”.

A upravo je Egipat, istaknuo je, ključan za budućnost Srednjeg istoka. Kad je, pak, riječ o trajanju operacije u Libiji, američki ministar obrane rekao je da ne može ponuditi vremenske odrednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:29