ZRAČNI NAPAD

INFOGRAFIKA Izraelski bombarderi položili test: Spremni su za napad na nuklearna postrojenja u Iranu!

Izrael je u srijedu izvršio zračni napad na vojni industrijski kompleks u glavnome gradu Sudana Kartumu. Izraelski bombarderi su na letu od 2000 kilometara zavarali sudansku i egipatsku protuzračnu obranu

Izrael je u srijedu izvršio zračni napad na vojni industrijski kompleks u glavnome gradu Sudana Kartumu.

Izraelski bombarderi su na letu od 2000 kilometara zavarali sudansku i egipatsku protuzračnu obranu. To je bila velika pokazna vježba izraelskih zračnih snaga koje se pripremaju za napad na nuklearna postrojenja u Iranu , piše londonski Times.

Britanski list je objavio opsežnu analizu izraelskog zračnog napada na Kartum. U napadu je sudjelovalo osam aviona F-15I, četiri bombardera i četiri presretača.

Dva mrtva u napadu

Bombarderi su ispustili bombe u srijedu rano ujutro na vojni kompleks Jarmuk u jugozapadnom predgrađu Kartuma. Avionske bombe izazvale su seriju eksplozija, a najmanje dvoje ljudi je poginulo. Sudan je najavio prijavu Vijeću sigurnosti UN-a, dok Izrael još nije ni potvrdio ni opovrgnuo napad.

Gotovo četiri tisuće kilometara rute u oba smjera izraelski avioni su prošli za četiri sata, prelijetajući Crveno more uz granicu s Egiptom. Ako je to istina, značilo bi to da su izraelske snage letjele na najudaljeniju misiju bombardiranja u svojoj povijesti, rekao je za New York Times Ehud Yaari s Instituta za bliskoistočnu politiku. “A ako mogu neotkriveni doći do Kartuma, to bi trebalo signalizirati nešto Irancima”, istaknuo je.

Poruka Iranu

Od Izraela do Kartuma avioni su letjeli 1800 kilometara, a put do Irana je 200 kilometara kraći. Međutim, Iran ima neusporedivo jaču protuzračnu obranu. Pripreme za napad na Sudan počele su prije više od dvije godine, piše Times, nakon što su Mossadovi agenti u hotelu u Dubaiju ubili glavnog trgovca oružja za Hamas.

Kod ubijenog su pronašli dokumente, među ostalim ugovor iz 2008. godine prema kojem će Sudan omogućiti Iranu proizvodnju oružja u Kartumu pod iranskom kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:11