'PONOVNO 18'

Indija: Krema za 'vraćanje djevičanstva' potakla žestoku raspravu o seksualnosti žena

I sam učinak kreme se dovodi u pitanje, jer se vagina jedino može učvrstiti jačanjem vaginalnih mišića, što lokalna krema ne može postići
 Ultratechindia.com

Indijska farmaceutska tvrtka Ultratech plasirala je na tržište kremu za učvršćivanje vagine nazvanu 'Ponovno 18', što je izazvalo veliku polemiku u javnosti. Dok tvrtka tvrdi da ovim proizvodom ženama želi podići samopouzdanje, aktivistice za prava žena, neki liječnici i korisnici društvenih medija upozoravaju da takvi proizvodi samo pomažu muškarcima dirigirati kako bi se žene trebale ponašati ili izgledati.

Krema nije prva takva na svijetu, jer je sličan proizvod već dostupan u SAD-u i nekim drugim zemljama. No na indijskom je tržištu novitet, kao i također nedavno plasirana krema koja posvjetljuje kožu vagine.

U televizijskoj reklami za 'Ponovno 18' žena odjevena u sari sretno pleše, zajedno sa suprugom, te govori kako se ponovno osjeća kao djevica. Svekrva je isprva gleda s gnušanjem, no na kraju reklame i ona putem interneta kupuje isti proizvod.

Protivnici ovakvih proizvoda smatraju da oni samo učvršćuju patrijarhalni stav da bi žene trebale ostate djevice do braka, u koji današnji indijski parovi stupaju sve kasnije pa bi prema tome i žene trebale duže čekati na prvi spolni odnos. No sve više Indijki ima spolne odnose prije braka pa bi krema 'Ponovno 18' kod mnogih mogla uzrokovati kompleks manje vrijednosti, a ne većeg samopouzdanja, kao što tvrdi njezin proizvođač.

Osim toga, i sam učinak kreme se dovodi u pitanje. Dr. Nisreen Nakhoda tako navodi da se vagina jedino može učvrstiti tj. suziti jačanjem vaginalnih mišića, što lokalna krema nikako ne može postići. No vjeruje da će potražnja za kremom svejedno biti velika, jer će mnoge djevojke posegnuti za bilo kojim sredstvima kako bi se prilagodile očekivanjima društva i postale poželjnije za brak. O društvenim očekivanjima svjedoči i nedavno ispitivanje javnog mnijenja koje je proveo časopis India Today, prema kojem se samo 19% ispitanika ne protivi seksu prije braka, ali i to samo ako se to ne događa u njihovoj obitelji.

Još uvijek neudane Indijke koje više nisu djevice smatraju da nisu jedine koje se moraju nositi sa stigmom društva. Upozoravaju da se u većini zemalja i kultura žene koja su imale više od jednog partnera smatraju ženama lakog morala i mnoge se slažu da proizvodi koji bi ih ponovno trebali učiniti 'djevicama' samo učvršćuju patrijarhalne stavove društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:41