AMERIČKI ZAPOVJEDNIK

'Imamo spreman plan napada na Iran'

Petraeus ističe da iranski nuklearni objekti, iako smješteni u podzemlju, svejedno mogu biti bombardirani
(FILES) This file photo taken on November 20, 2008 shows US Army soldiers from 2-506 Infantry 101st Airborne Division and Afghan National Army soldiers taking positions after racing off the back of a UH-47 Chinook helicopter during the launch of Operation Shir Pacha into the Derezda Valley in the rugged Spira mountains in Khost province, along the Afghan-Pakistan Border, directly across the border from Pakistan's lawless Waziristan region. US President Barack Obama on December 1, 2009 warned Afghanistan was not "lost" but announced a swift 30,000 strong troop surge to "seize the initiative" and finally end the brutal eight-year war. In a major televised address, Obama placed a major political and military bet that a fast influx of troops could defeat Al-Qaeda, crush a resurgent Taliban and pave a way home for US forces after years of bloodshed. AFP PHOTO / FILES DAVID FURST
 AFP

WASHINGTON - SAD su pripremile plan za napad na Iran i njegov nuklearni program za slučaj da dilomacija i sankcije ne upale, ustvrdio je general David Petraeus, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku i središnjoj Aziji te čelnik američkog vojnog zapovjedništva Centcom.

- Bilo bi doslovce neodgovorno da Centcom nije razmišljao o različitim ‘što ako’ i da nije napravio planove za mnogo različitih mogućnosti - objasnio je Petraeus. Pritom je ustvrdio da još ima vremena za diplomaciju.

- Postoji razdoblje, naravno, prije nego što bi to moglo doći na dnevni red - poručio je.

Petraeus se suzdržao i od komentiranja vjerojatnosti izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja. Izrael inače tvrdi da mu Iran predstavlja egzistencijalnu prijetnju i ne isključuje mogućnost napada na iranske nuklearne objekte.

Besmislena izjava

Izraelski ministar obrane Ehud Barak krajem prosinca 2009. upozorio je da će Iran imati tehnologiju potrebnu za gradnju nuklearne bombe ove godine. Petraeusovu najavu mogućeg napada iranske su vlasti nazvale “besmislenom”.

- Njegovi komentari su nepromišljeni i bilo bi bolje da svaka tvrdnja koju upute o tom pitanju sadrži konstruktivan prijedlog - istaknuo je Ramin Mehmanparast, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iako je prošle godine SAD krenuo s diplomatskim naporima ne bi li se postigao dogovor s Iranom i ublažile sumnje da razvija nuklearno oružje, administracija američkog predsjednika Baracka Obame nije se odrekla politike njegova prethodnika Georgea W. Busha koja uključuje mogućnost napada na Iran.

Nove sankcije

I državna tajnica SAD-a Hillary Clinton je 9. studenga u Berlinu istaknula “da su sve opcije na stolu”.

U posljednje vrijeme se ton SAD-a prema Iranu dodatno zaoštrio, a SAD razmišlja i o novim sankcijama nakon što je Teheran odbio prihvatiti dogovor isposlovan pod okriljem UN-a.

Prema dogovoru, Iran je u inozemstvo trebao poslati većinu zaliha obogaćenog urana, za koje tvrdi da ga koristi u mirnodopske svrhe, što bi otvorilo vrata za šire pregovore. Spomenute sankcije ciljale bi iransku ekonomiju i Revolucionarnu gardu.

Bunkeri nisu dovoljno čvrsti

Iran je većinu svojih nuklearnih postrojenje ukopao u planine ili podzemne tunele

Tijekom proteklog desetljeća Iran je potajno uspio sakriti velik dio svojih nuklearnih objekata u labirintu tunela i bunkera diljem zemlje, prenosi The New York Times.

Ta strategija, koju Iran naziva “pasivnom obranom”, otkrivena je nakon što se pokazalo da su iranske vlasti sakrile pogon za obogaćivanje urana u planini nedaleko od grada Qoma.

Premještanjem nuklearnog programa ispod zemlje Iran, tvrde strčnjaci, ne samo da štiti infrastrukturu od potencijalnog napada, već dodatno kompromitira prirodu svog nuklearnog programa. Naime, neki ističu da nema potrebe za gradnjom podzemnih nuklearnih objekata ako se radi o mirnodopskom nuklearnom programu.

No, Petraeus je ustvrdio da iranska nuklearna postrojenja, iako dodatno osigurana podzemnim tunelima, nisu u potpunosti zaštićena.

- Ona bi definitivno mogla biti bombardirani. Razina učinkovitosti bi varirala s obzirom na to tko provodi napad, kakvim bi oružjem raspolagali i koju bi snagu imali - istaknuo je Petraeus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:22