17,5 KVADRATA ZA 4 SATA

IKEA NUDI RJEŠENJE ZA IZBJEGLIČKE LOGORE Izbjeglice iz Sirije smještene u prototip Ikea kućice iz kartonske kutije

Fondacija Ikea u suradnji s UNHCR-om želi izmjeniti način zbrinjavanja milijuna izbjeglica putem montažnih kućica koje se sastavljaju iz kartonske kutije poput ostalog namještaja ovog švedskog proizvođača

Švedska Ikea, poznata po odlično dizajniranom i relativno jeftinom namještaju koji kupci sami sastavljaju iz dijelova koji dolaze u kartonskoj kutiji, zakoračila je u područje izrade kućica za izbjeglice. Za sastavljanje jedne takve kućice veličine 17,5 četvornih metara treba oko četiri sata bez ikakvog dodatnog alata.

Radi se o projektu Fondacije Ikea koja u suradnji s UNHCR-om, UN-ovom agencijom za izbjeglice, želi potpuno izmjeniti trenutni način zbrinjavanja milijuna osoba koje su prisiljene napustiti svoje domove zbog prirodnih katastrofa ili ratnih zbivanja. Prema procjeni UNHCR-a, gotovo 3,5 milijuna izbjeglica živi u plastičnim ili platnenim šatorima, često na područjima surovih klimatskih uvjeta.

Ikeina izbjeglička kućica proizvedena je od čvrstih ali laganih plastičnih panela koji se pričvršćuju na metalnu konstrukciju i dvostruko je veća od prosječnog izbjegličkog šatora te može udomiti petero osoba. Kućica je opremljena solarnim panelom koji proizvodi struju za rasvjetu, te USB priključkom.

Cijena jedne takve kućice, koja bi trebala trajati barem tri godine, trenutno iznosi oko 7,500 dolara, ali se dizajneri nadaju da će u masovnoj proizvodnji koštati oko 1.000 dolara, što je dvostruko više od cijene šatora.

Trenutno se testira pedeset prototipova u kampu Domiz na iračkoj granici, gdje se nalaze izbjeglice iz Sirije, i u etiopijskom izbjegličkom kampu Dollo Ado .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:05