ŽRTVE MASAKRA

'IDEM OD SPROVODA DO SPROVODA' Ispovijest francuskog muslimana koji je u Parizu izgubio dvije sestre i 13 prijatelja

 Facebook/Screenshot

La Belle Équipe bio je jedan od kultnih pariških kafića u koji su posjećivali brojni kreativci, umjetnici i lokalno stanovništvo koje je uživalo u 'domaćoj atmosferi' i izuzetno ugodnim vlasnicima. Sve je, međutim, poprimilo posve drugačije obrise nakon strašnog terorističkog napada koji se dogodio u Parizu, 13. studenog.

Jedna od brojnih žrtava koja se u kafiću u trenutku napada našla, bila je i obožavana, simpatična zaljubljenica u jogu i vintange odjeću Hodda Saadi (35) koja je te večeri slavila svoj rođendan. Bila je menadžerica La Belle Équipe kafića i supruga vlasnika kojeg su svi zvali Mr. Reibenberg. Iza sebe je ostavila osmogodišnje dijete.

Njena sestra Halima Saadi Ndiaye (37) također je stradala zajedno s njom. Bila je majka dvoje djece i ubijena je s dva metka, s leđa. Umrla je na mjestu.

- Djeca su joj bila centar svijeta i nikako im ne možemo objasniti što se dogodilo - ispričao je brat pokojnice i dodao kako je bila divna žena, medicinska sestra, vrsna kuharica i odana supruga.

- Ona je bila osoba kojoj smo se svaki od nas osmero braće i sestara uvijek iznova vraćali i tražili utjehu i utočište kada nam je bilo potrebno - dodao je brat djevojaka Khaled Saadim koji se s tragedijom posebno teško nosi, a koji je u trenutku napada radio kao konobar u tom restoranu i pokušao oživjeti sestre, ali uzalud.

Foto: Halima Saadi Ndiaye/Facebook

Khaled Saadi danas je još uvijek istraumatiziran. Ne samo zbog smrti svojih sestara, nego i zbog ostalih 13 prijatelja koji su stradali od terorističkog napada.

- Idem od sprovoda do sprovoda. Moji roditelji su apsolutno shrvani! - izjavio je mladić o strašnoj tragediji koja ga je pogodila.

Sjedeći s novinarom u kafiću koji se nalazi u blizini terorističkog napada, kafića La Belle Équipe, Khaled Saadi izjavio je kako njegova obitelj nije pogođena samo smrću sestara i prijatelja, nego i činjenicom da zbog ovog napada cijela islamska zajednica pati i ispašta jer ih se gleda na drugačiji način.

Naime, Khaled Saadi kao i njegove dvije stradale sestre te brojni prijatelji, po vjeroispovijesti su Muslimani i strašno ih je pogodio ovaj napad i zbog posljedica koje su uzele ljudske živote, ali i zbog posljedica koje se tiču društvene uloge njih, kao članova islamske zajednice.

- U Francuskoj ima oko šest milijuna Muslimana. I ovaj napad jasno pokazuje kako su teroristi obični huligani koji ne ubijaju u ime vjere, nego imaju neke sasvim drugačije ciljeve - izjavio je ožalošćeni brat i prijatelji stradalih.

Vlasnik kafića i suprug stradale Hoddi Saadi pokušava se nositi s obiteljskom tragedijom kako god zna i umije, međutim istovremeno poziva stanovnike Pariza da se vraćaju u kafiće i restorane koji se nalaze u 11th Arrondissement ulici, kako bi na taj način pokazali vjeru i nadu te skoro okončanje brojnih i strašnih terorističkih napada.

Foto: Hodda Saadi/Facebook

- Ovo mjesto puno je života - izjavio je vlasnik kafića predvodeći skupinu ljudi koji su se nakon napada uputili u povorku mira i odavanja počasti stradalim žrtvama.

- Moramo ići na koncerte, sjediti na terasama. Možemo se smiješiti s ožiljcima na licima i dušama. Polizat ćemo naše rane i živjeti sa strašnom boli koju osjećamo. To nas neće zaustaviti da budemo sretni. To se nikada neće dogoditi! - izjavio je Mr. Reibenberg, suprug stradale menadžerice kafića koja je na dan svoje smrti proslavila 35. rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:20