U KOALICIJI SA ZAPADOM

I saudijski princ bombardirao ISIS

 AFP

Saudisjki princ Khaled bin Salman, sin prestolonasljednika Salmana bin Abdulaziza, sudjelovao je u zračnim napadima na Islamsku državu Siriji.

Prema pisanju Timesa, princ je pilotirao jednim od četiri borbena zrakoplova iz Saudijske Arabije koja su sudjelovala u zračnim napadima na Islamsku državu.

TOP GUN CURA Napade na Islamsku državu vodi i pilotkinja: 'Zapovijedam eskadrili lovaca F-16, to je bio moj san'

Iako u toj zemlji postoji na tisuće prinčeva, Khaled bin Salman je visokorangiran. Njegov otac je prvi premijerov zamjenik i ministar obran dok mu je djed bio kralj.

Pretpostavlja se da je saudijska vlada izvijestila o njegovom sudjelovanju u zračnim napadima kako bi zapadu dala do znanja da se ozbiljno namjeravaju obračunati s ekstremističkim skupinama, ali i poslati poruku građanima da je Islamska država neprijatelj njihovog kraljevstva.

Podsjetimo, osim saudijskog princa u zračnim napadima na Islamsku državu je sudjelovala i prva pilotkinja u vojsci Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mariam Al Mansouri (36). Ona je zapovijeda eskadrilom F-16 lovaca koji su ovaj tjedan bombardirali utvrde IS-a u blizini Raqqe, Alepa i Idliba.

Njih su dvoje tako postali dio koalicijskih snaga koje čini nekoliko arapskih zemalja uključujući Jordan, Bahrein i Katar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:12