UDAR NA EKONOMIJU

I OBAMA OBJAVIO NOVE SANKCIJE 'Putin je sam odlučio izolirati Rusiju. A nije moralo biti tako'

 AFP

WASHINGTON - Nakon što je Europska unija u utorak objavila kako su sve države članice postigle konsenzus o uvođenju novih i znatno jačih ekonomskih sankcije protiv Rusije, nove mjere protiv Moskve objavio je i američki predsjednik Barack Obama. On je na kraćoj konferenciji za novinare u dvorištu Bijele kuće rekao da je najnoviji paket sankcija usmjeren prema nekoliko ruskih banaka te jednoj velikoj tvrtki iz obrambenog sektora, ali i da će ruskoj naftnoj industriji biti onemogućena kupnja budućih tehnoloških rješenja s američkog tržišta.

Naknadno je američko ministarstvo financija objavilo da je riječ o VTB-u, Ruskoj poljoprivrednoj banci i Moskovskoj banci.

Kako piše New York Times, ove su sankcije zapravo najvećim dijelom usklađivanje s mjerama koje je uvela Europa, a koje bi formalno trebale biti objavljene tijekom srijede.

'Neka današnji dan posluži kao podsjetnik da Sjedinjene Države uistinu misle ono što kažu i okupit ćemo oko sebe međunarodnu zajednicu u zauzimanju za prava i slobode naroda diljem svijeta', rekao je Obama pred okupljenim novinarima. BBC ga citira da je rekao kako će sankcije 'slabu rusku ekonomiju učiniti još slabijom' te da će, ukoliko ne dođe do promjene ponašanja u Ukrajini, 'cijena biti sve veća'.

Napomenuo je da su ruske vlasti na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom prešle granicu davanja podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine te da sada zapravo izravno sudjeluju u građanskom ratu ispaljujući vatru preko granice, dovozeći još više vojne opreme pobunjenicima i gomilajući vlastite vojne postrojbe uz granicu.

'Drugim riječima, Rusija danas samu sebe još jednom izolira od ostatka međunarodne zajednice, zanemarujući desetljeća istinskog napretka. A nije moralo doći do ovoga. Ne mora biti ovako. Ovo je ruski izbor, a posebice izbor predsjednika Putina', dodao je Obama.

Na novinarsko pitanje o naoružavanju ukrajinskih snaga odanih vlastima u Kijevu, Obama je rekao da Amerika u ovom trenutku ne planira slati bilo kakvo oružje. 'Oni imaju bolje naoružanje od separatista. Pitanje je kako zaustaviti krvoproliće na istoku Ukrajine. To pokušavamo izbjeći. I glavni alat kojim možemo utjecati na rusko ponašanje u ovom trenutku je udar na ekonomiju', rekao je.

Jedan od novinara ga je pitao i je li na djelu novi Hladni rat. Obama je odgovorio negativno.

'Ovo nije novi Hladni rat. Ovo je vrlo specifično pitanje povezano s voljom Rusije da prepozna da Ukrajina može ići svojim putem', rekao je.

Merkel: 'Europske sankcije Rusiji su bile neizbježne'

Odluka Europske unije da uvede široke sankcije Rusiji bila je "neizbježna" zbog ruskih postupaka u Ukrajini i sad je sljedeći korak na Moskvi, rekla je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel.

EU je prvi put uveo sankcije ruskim naftnim kompanijama, bankama i vojnim poduzećima. To je dosad najsnažnija međunarodna reakcija na moskovsko pomaganje proruskim separatistima na istoku Ukrajine, prenosi Reuters.

"Zato je današnja odluka bila neizbježna", kaže se u priopćenju Angele Merkel. Kancelarka je pozvala ruske vlasti da krenu pravcem smirivanja napetosti i suradnje u sukobu u Ukrajini, upozorivši u suprotnome na moguće nove mjere.

I nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans rekao je u utorak da će europske sankcije imati "dalekosežne i neposredne učinke". Te će sankcije poslati snažan signal Moskvi "da je na krivome putu", rekao je nizozemski šef diplomacije tijekom rasprave o rušenju malezijskoga aviona nad istočnom Ukrajinom, kad je poginulo 298 ljudi.

Gospodarske sankcije o kojima su se dogovorili veleposlanici EU "snažno su upozorenje" Moskvi, ali mogu se i ukinuti prestane li Rusija destabilizirati Ukrajinu, rekao je predsjednik Europskoga vijeća Herman Van Rompuy, javlja AFP.

"Danas usvojene sankcije snažan su signal čelništvu Ruske Federacije: rusko će gospodarstvo platiti golemu cijenu za destabilizaciju Ukrajine ili bilo koje susjedne zemlje", kaže se u Rompuyevu priopćenju izdanom u Bruxellesu u utorak navečer.

Zemlje Europske unije u utorak su postigle dogovor o gospodarskim sankcijama Rusiji koje će se ponovno razmotriti nakon tromjesečnog razdoblja, a posebice su na meti novih sankcija banke kojima će se ograničiti pristup financijskim tržištima, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Radi se o prvoj velikoj seriji ekonomskih sankcija protiv Rusije čiji je cilj natjerati predsjednika Vladimira Putina da prestane s potporom tvrtkama koje destabiliziraju Ukrajinu. Sporazumom se blokira pristup financijskim tržištima EU, zabranjuje se prodaja oružja, osjetljive tehnologija u domeni energetike i proizvodi kojima je svrha dvostruka, i civilna i vojna.

EU je odlučio blokirati i imovinu četiri ruska poslovna čovjeka bliska Putinu, optužena da su izvukli korist iz aneksije Krima ili aktivno podupirali destabilizaciju istoka Ukrajine, a njihova imena bit će objavljena u srijedu. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:15