SPORNI PODACI IZ IMOVINSKIH KARTICA

I Janković i Janša osumnjičeni za korupciju i zloporabu položaja

Slovenski premijer Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković sustavno su i višekratno kršili zakonsku obvezu da prijave svoje imovinsko stanje, objavila je jučer slovenska Komisija za sprečavanje korupcije (KPK).

Ljubljanski gradonačelnik je pritom, tvrdi se u izvještaju “zaboravio” prijaviti najmanje 2,4 milijuna eura imovine, a Janša 210.000, a ni nakon što ih je komisija na to upozorila, nisu joj dostavili objašnjenja.

Nagli rast bogatstva

Osim što je propustio prijaviti promjene na bankovnim računima i svom posjedovanju vrijednosnih papira, Komisija je za Jankovića ustanovila i da mu je u roku od četiri mjeseca 2011. na privatni račun stiglo 208.000 eura, i to preko niza transakcija koji je počeo u poduzeću koje posluje s ljubljanskim gradskim vlastima.

“Ta sredstva ne samo da nisu prijavljena komisiji, nego su i izrazito opterećena korupcijskim rizicima, rizicima na nedopušteno lobiranje, sukob interesa u najširem smislu i sumnjama na zloporabu položaja”, stoji u izvješću.

Čudan popust na kuću

Kod Janše je ustanovljeno da mu se imovinsko stanje, u odnosu na službeno prijavljene prihode i prijavljenu imovinu, nerazmjerno i neobjašnjivo povećalo za najmanje 210.000 eura.

Uz to je od jednog privatnog poduzeća na kupljenu nekretninu dobio neprijavljeni popust od oko 100.000 eura. Komisija je objavila kako i u tom slučaju sumnja na zloporabu položaja i korupciju.

Izvještaj je izazvao veliku pozornost u Sloveniji, a o cijelom se slučaju odmah oglasio i Jašnin koalicijski partner. Predsjednik Državnog zbora Gregor Virant, čija je stranka dio vladajuće koalicije, poručio je da će, ako Janša i Janković zbog nalaza komisije ne odstupe, “to biti katastrofalna poruka”.

- Nalazi KPK su toliko optužujući da bi bilo jedino pravilno kada bi obojica odustupila. Njihova ostavka je nužna - rekao je Virant.

Ne očekuju ostavke

No, na pitanje o tome može li izvješće ugroziti koaliciju - drugim riječima, hoće li izaći iz koalicije i tako zapravo srušiti vladu - odgovorio je da na potezu sada nije on, nego Janković i Janša. Da bi dvojica političara morala učiniti “ono što većina ljudi očekuje”, smatra i lider Socijalnih demokrata Igor Lukšič, no dodao je i da ne vjeruje da će se odlučiti za “radikalne poteze”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:51