MUČENJA U ITALIJI

I CIA se zgrozila: Pripadnicima Crvenih brigada kliještima su čupali bradavice dojki

 AP

Nova otkrića o brutalnoj i sistematskoj torturi koju su talijanske vlasti koristile protiv “crvenih” terorista, isplivala su na vidjelo u isto doba s filmom o početku “olovnih godina” terora u Italiji, pa podsjećaju još jednom na pravilo: zločini protiv čovječnosti čiji krivci nisu procesuirani ostaju plodno sjeme istih takvih zločina u budućnosti.

Film koji spominjemo je “Piazza Fontana” redatelja Marca Tullija Giordane. Fontanin trg je u Milanu, na njemu je Poljodjelska banka u kojoj je bomba podmetnuta 1969. ubila 17, a ranila 64 osobe.

‘Olovne godine’

Bio je to početak “olovnih godina”, serije masovnih atentata kojima je ekstremna desnica povezana s tajnim službama sijala teror i pripremala teren za državni udar, dok je ekstremna ljevica odgovarala individualnim terorom.

Poslije atentata na Fontaninu trgu policija je namjerno lažnim dokazima optužila anarhiste Pietra Valpredu i Giuseppea Pinellija, iako je dio tajnih službi znao da su atentat pripremili desničari izrasli iz NATO-ve strukture “Gladij”. Pinelli je ubijen tako što mu je, službeno, pozlilo, pa je slučajno pao kroz prozor koji je slučajno bio otvoren u prosincu jer je slučajno bilo vruće unatoč hladnoći vani.

Smatrajući NATO, ne bez osnova, jednim od uzročnika državnog terora u Italiji, “crveni brigadisti” su u prosincu 1981. oteli generala Jamesa Leeja Doziera, zapovjednika NATO-va južnog krila.

Novinar u tamnici

Rimski tjednik L’Espresso je 1982. objavio da su podaci o skrovištu gdje su držali Doziera iskamčeni torturom. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova, demokršćanin Virginio Rognoni, to je zanijekao, a novinar je utamničen.

Sada jedan od tadašnjih policajaca, Salvatore Genova, iznosi u novinama ono što je uzalud prijavio državnim vlastima još 1997.: da su dobili odriješene ruke i nalog da se služe torturom, pazeći da ne ubiju ispitivane. Brigadista Nazarena Mantovanija su uhvatili, izložili waterboardingu sa solju u ustima i slanom vodom iz cijevi zabodene kroz grlo ravno u želudac. Davio se, onesvješćivao, ali nije popuštao.

Izgovor za novo nasilje

Onda su iste metode mučenja primijenili na Ruggeru Voliniju. Budući da je šutio, svukli su do gola njegovu djevojku Elisabettu Arcangeli i okrutno je mučili: kliještima su joj čupali bradavice na dojkama, silovali su je pendrekom, tjerajući je da urla od užasnih bolova. Popustio je samo da puste curu. Sljedeći kojega su uhvatili, Antonio Savasta, počeo je govoriti bez mučenja. Doznavši kako su izvučena priznanja, i CIA se zgrozila.

Izvršni šef mučenja, Umberto Improta, sad ima park u Rimu. Da bi ušutkali mučene, dobili su novac od vlade, ali pola su zadržali za se. Za pokolj na Fontaninu trgu još nitko nije pravomoćno osuđen, ni za Pinellijevu smrt, a ni za torturu.

Danas se anarhisti i “black bloc” i na to pozivaju kada provode nasilne akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:57