UDARI U IRAKU

I AUSTRALIJA POČELA ZRAČNE UDARE NA ISLAMSKU DRŽAVU 'Bacili smo dvije bombe i vratili se'

 cc

BAGDAD - Borbeni zrakoplov australskih zračnih snaga izveo je prve zračne udare na položaje Islamske države u Iraku, priopćilo je u četvrtak australsko ministarstvo obrane dok koalicija koju predvode Sjedinjene Države sudjeluje u kampanji žestokog bombardiranja ne bi li oslabila tu skupinu.

"F/A-18F Super Hornet je bacio dvije bombe na cilj IS-a", reklo je ministarstvo, dodajući da se zrakoplov vratio u bazu.

SAD uz pomoć arapskih saveznika već gotovo dva tjedna bombardira IS i druge skupine u Siriji, a ciljeve u susjednom Iraku gađa od kolovoza.

Prošlog tjedna je australski premijer Tony Abbott najavio da će Australija, članica međunarodne koalicije, poslati u Irak svoje specijalne postrojbe i da će australski zrakoplov sudjelovati u zračnim udarima.

IS tvrdi da je oborio irački vojni helikopter

BAGDAD - Teroristička skupina Islamska država tvrdi da je oborila irački vojni helikopter na sjeveru zemlje, prenijela je promatračka skupina SITE u četvrtak ujutro.

Helikopter je pao u četvrtak u pokrajini Salahuddin sjeverno od Bagdada u blizini rafinerije Baiji, najvećeg industrijskog postrojenja u zemlji, izjavio je jedan irački vojni časnik. On je potvrdio da je pritom poginulo dvoje vojnika, ali je napomenuo da se nesreća još istražuje.

IS je pak na twitteru objavio da je oborio helikopter i tu tvrdnju popratio fotografijama za koje piše da su s mjesta nesreće, uključujući i snimku jednog pilota.

IS je također na twitteru objavio fotografiju jednog od svojih boraca kako se sprema aktivirati ručni bacač granata, uz objašnjenje kako je time srušen helikopter.

Rafinerija Baiji, koja je pod nadzorom iračke vojske, u okruženju je od lipnja kad su borci IS-a zauzeli pretežito sunitska područja na sjeveru Iraka koja su do tada bila pod kontrolom iračke šijitske vlade. U borbama s druge strane granice, u Siriji, gdje se bore protiv sirijskog režima, zarobili su veliki broj ručnih bacača, a tijekom ofenzive u lipnju na sjeveru Iraka od iznenađene iračke vojske uzeli su brojno oružje i opremu, uključujući i tenkove, oklopna vozila i strjeljivo. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:24