SJEDINJENE DRŽAVE AIG SU 2008. SPASILE OD BANKROTA

'Hvala vam za pomoć od 182 milijardi $, a sad ćemo vas tužiti!'

Globalni osiguravateljski div s Wall Streeta kojeg je Obamina administracija spasila, želi tužiti državu
Metkovic, 010710.Americki biznismen Robert H. Benmosche i vinarka MarijaMrgudic - Bura u vinogradima Crljenka / Zinfandela na predjelu Sveti Ivan - Viganj na poluotoku Peljescu.Foto: Denis Jerkovic / Cropix
 Denis Jerković / CROPIX

Osiguravajuća tvrtka American International Group Inc (AIG), koju je tijekom financijske krize spasila pomoć američkih vlasti, objavila je u utorak kako razmišlja o tužbi protiv države, i to zbog “nepravednih uvjeta” iste te spasonosne pomoći vrijedne 182 milijarde dolara, a najava je izazvala ogorčenje među američkim političarima.

- Ovo je nečuveno. AIG grize ruku koja ga je hranila tijekom krize i spasila ga - izjavila je senatorka Elizabeth Warren, članica Senatskog povjerenstva za banke, a bivši glavni tužitelj savezne države New York Eliot Spitzer, koji je na toj funkciji istraživao tvrtku zbog optužbi za navodne malverzacije, najavu je nazvao “uvredom za javnost”.

Nemamo izbora

Upravni odbor AIG-a priopćenjem u utorak navečer poručio je da “nema izbora” nego ozbiljno razmotriti zahtjev njezina bivšeg direktora Mauricea “Hanka” Greenberga i njegova holdinga Starr International da se pridruže njihovoj tužbi protiv američke države. Star International posjedovao je 12 posto dionica u AIG-u prije nego što se tvrtka našla u krizi, a Greenberg sada tvrdi da je Newyorška federalna banka iskoristila paket državne pomoći da bi spasila banke na Wall Streetu na štetu dioničara AIG-a.

Greenberg u tužbi podnesenoj u studenom 2011. u ime svoje tvrtke i dioničara AIG-a tvrdi da dioničarima država nije ponudila poštenu kompenzaciju nakon što je preuzela 80 posto dionica tvrtke kao dio paketa pomoći. Nadalje, u tužbi se tvrdi i kako je Federalna banka dala “preveliku” i “nepoštenu” kamatu od 14,5 posto na pozajmicu AIG-u dok su neke druge financijske korporacije plaćale znatno manju kamatu za paket pomoći. Greenberg traži odštetu od 25 milijardi dolara i traži od uprave AIG-a da mu se pridruži.

Sadašnji direktor osiguravajuće tvrtke Bob Benmosche kaže da upravni odbor ima obvezu prema dioničarima razmotriti zahtjev za tužbu zbog njihova obeštećenja, te da će odluku o tome hoće li se pridružiti tužbi ili ne donijeti uskoro.

Lavina kritika

Da cijela priča bude apsurdnija, AIG o tužbi protiv države razmišlja upravo u vrijeme kad traje reklamna kampanja pod nazivom “Hvala ti, Ameriko” kojom se osiguravajuća tvrtka zahvaljuje američkim poreznim obveznicima na pomoći. Kampanja i dalje traje pa je nakon televizijskih oglasa i plakata nastavljena oglasima na društvenoj mreži Twitter, paralelno s najavama tužbe iz AIG-a zbog istog paketa pomoći na kojemu se javno zahvaljuju. “AIG je vratio svoj dug Americi, i to s kamatama, i mi smo iskreno zahvalni američkom narodu na pomoći”, naveo je u priopćenju Benmosche.

The Wall Street Journal objavio je u utorak tekst u kojem piše o bliskom odnosu između Benmoschea, čovjeka koji je AIG preuzeo u vrijeme najveće krize i za kojeg se tvrdi kako je ključna osoba za spas korporacije, te Greenberga, koji je AIG napustio 2005. i kojeg kritičari smatraju jedinm od glavnih krivaca za krizu tvrtke. Njihov blizak odnos, piše WSJ, razlog je što upravni odbor AIG-a uopće razmatra mogućnost tužbe koji će joj sigurno donijeti loš publicitet.

Imali su izbor: bankrot

“AIG očito želi postati simbolom korporativne pohlepe i nezahvalnosti. Porezni obveznici još su bijesni što su morali spašavati tvrtke koje su same bile krive za svoju propast. Nemojte utrljavati sol u tu ranu novim odlukama apsurdnim poput onih koje su i dovele tvrtku u krizu”, napisali su demokratski kongresnici Peter Welch i Michael Capuano. Iz Newyorške federalne banke u utorak su poručili kako za tužbu nema nikakve osnove i da paket pomoći nije oštetio dioničare AIG-a: “Upravni odbor AIG-a cijelo je vrijeme imao alternativnu mogućnost opcije primanja državne pomoći. Ta je mogućnost bila proglašenje bankrota. Taj bi bankrot sve dioničare AIG-a ostavio s potpuno bezvrijednim dionicama”.

U četiri godine države vratili sav novac

Rujan, 2008. - Nakon što je bankrotirao Lehma Brothers američka država je pozajmicom od 85 milijardi dolara spasila AIG koji je bio na rubu bankrota.

Listopad, 2008. - AIG i Federalna banka postigli dogovor o dodatnih 37,8 milijardi pomoći.

Kolovoz, 2009. - Robert Benmosche koji se već preselio u Hrvatsku preuzeo je vodstvo tvrtke. Poslije će biti priznat kao čovjek ključan za spašavanje tvrtke.

Kolovoz, 2011. - AIG tuži Bank of America za malverzacija i traži odštetu od 10 milijardi dolara.

Lipanj, 2012. - Federalna banka objavila da su svi dugovi AIG-a prema državi, uključujući kamate, plaćeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:41