BLOKADA GRANICE

HRVATSKA MEĐU GLAVNIM TEMAMA U SVIJETU Evo što o najnovijoj situaciji oko zbrinjavanja izbjeglica pišu najutjecajniji globalni mediji

Svi najutjecajniji svjetski mediji raspisali su se o izbjegličkoj krizi nakon zatvaranja mađarske granice
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je mađarska zatvorila zelenu granicu s Hrvatskom, o našoj zemlji i migrantskoj krizi raspisali su se brojni svjetski mediji.

Tako američka novinska agencija Associated Press piše kako je na tisuće migranata nastavilo dolaziti u Hrvatsku iz Srbije jer se nadaju da će se domoći zapadne Europe, unatoč tome što je Mađarska odlučila zatvoriti svoju granicu. Naime, kratko nakon ponoći, mađarska je policija povukla žičanu ogradu u blizini Botova, na mjestu gdje su izbjeglice proteklih tjedana prelazile graničnu crtu. Od sredine rujna ondje ih je prošlo oko 140.000.

Hrvatska je najavila da će izbjeglice sada preusmjeriti na Sloveniju, svog drugog susjeda, a prva grupa na granicu je pristigla u subotu ujutro. Slovenija je zaustavila redovni željeznički promet s Hrvatskom u očekivanju velikog priljeva izbjeglica.

Slovenske vlasti kazale su da će prihvaćati kontrolirani broj migranata sve dok Austrija i Njemačka svoje granice budu držale otvorenima. Vijeće nacionalne sigurnosti ove male alpske zemlje po tom pitanju će se sastati u subotu, piše AP.

Britanski Independent javlja pak kako je Mađarska zatvorila granicu nakon što je migrant iz Afganistana upucan u Bugarskoj, u blizini granice sa Turskom. Pišu kako su i Mađarska i Bugarska podigle žičanu ogradu, te da je rješenje ove krize na Turskoj.

Zatvaranje granice glavna je vijest i na internetskom izdanju britanskog Guardiana, a opsežna izvješća objavili su i vrlo utjecajni New York Times i Washington Post.

'Zatvorite granicu'

BBC piše kako je grupa od nekoliko stotina migranata stigla u blizinu sela Zakany samo nekoliko minuta prije nego li su zadnji ljudi propušteni.

- Zatvorite granicu! - uzviknuo je vojnik nakon što su posljednji putnici prešli granicu.

- Znamo da ovo nije najbolje, ali je drugo po redu rješenje - kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto koji je ranije najavio zatvaranje granice. Izbjeglice se još uvijek mogu prijaviti za azil u Mađarskoj između dvije tranzitne zone, dodao je. Beremend i Letenje također su otvoreni za svakoga tko ima valjane dokumente.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić preusmjerio je izbjeglice prema Sloveniji i kazao kako s tom zemljom nema nikakav dogovor već da je to 'hrvatski plan'. Slovenija je zauzvrat stopirala sve vlakove iz Hrvatske, a ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjorkos Žnidar kazala je kako su dodatne policijske snage raspoređene na granicu s Hrvatskom. ipak, dodala je da će Slovenija primati izbjeglice dok god Austrija i Njemačka drže granice otvorenima.

U međuvremenu, njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako Europa razmatra turski zahtjev za tri milijarde eura pomoći za izbjeglice. No, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je europsku reakciju na migrantsku krizu.

- Proglasili su da će primiti 30-40.000 izbjeglica i onda su nominirani za Nobela. Mi primamo dva i pol milijuna izbjeglica, i nikog nije briga - kazao je, piše BBC.

Otkazani vlakovi

Britanski Daily Mail piše kako je blokada mađarsko-hrvatske granice prisilila tisuće migranata da krenu prema Sloveniji, u kojoj živi dva milijuna ljudi, te da su prvi migranti registrirani.

Slovenija je otkazala sve vlakove iz Hrvatske kako migranti ne bi mogli ući u zemlju na taj način. Stručnjaci strahuju da će ovi potezi ostaviti na tisuće migranata u Hrvatskoj, koja se ne može nositi s njima, piše Daily Mail i napominje kako je Mađarska zatvorila granicu nakon europskih razgovora s Turskom.

Turski predsjednik Erdogan kazao je kako bi Europska unija trebala shvatiti tursko članstvo u EU ozbiljnije.

- Stalno govore kako ne mogu bez Turske. Pa zašto onda ne pustite Tursku u EU? - pitao je Erdogan.

Vodeni topovi

Bosanski i srpski mediji pišu kako će mađarsku granicu čuvati i vojnici, a u slučaju incidenata pripremljeni su i vodeni topovi. U proteklim mjesecima kroz Sloveniju je prošlo tek oko 3000 izbjeglica.

Ljubljanski list 'Dnevnik' navodi da će se na tranzitu izbjeglica s granice s Hrvatskom prema Austriji angažirati i Slovenske željeznice koje su sinoć obustavile promet s Hrvatskom, kako ne bi došlo do nekontroliranog dolaska izbjeglica tim prometnim sredstvom.

Delo pak piše kako je predstavnica UNHCR-a Caroline Van Buren kazala kako će nakon registracije izbjeglice biti razmještene u prihvatne centre diljem Slovenije gdje će se zadržati samo nekoliko sati.

Sljedeća skupina izbjeglica navodno se očekuje u poslijepodnevnim satima, prenosi Slovenska tiskovna agencija.

Mađarsko zatvaranje granice među glavnim je temama i u njemačkim i austrijskim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:41