ALI IMA JEDAN UVJET

Hollande: 'Sankcije Rusiji bi trebalo ukinuti'

German Chancellor Angela Merkel (R) and French President Francois Hollande chat during a press conference following a European Union (EU) extraordinary summit "Growth and Employment" on October 8, 2014 in Milan. European Union leaders headed to Milan today for an emergency jobs summit that was set to be overshadowed by a deepening split over the rules governing the euro. Matteo Renzi, Italy's reform-minded young prime minister, called the meeting to kickstart a discussion on balancing budget deficit ceilings which he and others blame for aggravating the current economic downturn with measures to bolster growth. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
 ALAIN JOCARD / AFP

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak je izrazio optimizam glede postizanja "napretka" o Ukrajini na sljedećem međunarodnom summitu 15. siječnja u Astani, ističući da bi, ukoliko do napretka stvarno dođe, sankcije koje pritišću Moskvu trebale biti ukinute.

"Ako dođe do napretka, sankcije bi trebalo ukinuti. Ukoliko napredak izostane, sankcije ostaju", kazao je Hollande u izjavi za radio France Inter.

"Odlazim u Astanu 15. siječnja pod jednim uvjetom, a to je da dođe do napretka. Ako je to samo zato da se sastanemo, nema potrebe, no ja vjerujem da će do napretka doći", dodao je šef francuske države.

U Astani se sastaju ruski i ukrajinski predsjednik, Vladimir Putin i Petro Porošenko, Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Govoreći o nedavnoj razmjeni zatvorenika između ukrajinskih vlasti i proruskih separatista, francuski predsjednik je istaknuo da to smatra "napretkom". Objasnio je da je upravo to bio ton te inicijative kako bi približio ruske i ukrajinske čelnike i kako bi se, nakon 5000 mrtvih u sukobima koji su izbili u travnju, došlo do sporazuma.

Hollande je uvjeren da Putin ne želi anektirati istok Ukrajine.

"To mi je rekao. Ja mu mogu ne vjerovati, vidimo što je učinio s Krimom, no to nije isto. On želi ostati utjecajan i ne želi da Ukrajina završi u NATO-u", izjavio je Hollande. Mi pak želimo, nastavio je, da Putin poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

"Želimo da više ne podupire separatiste", zaključio je Hollande.

Ukrajinske vlasti i separatisti zaključili su 9. prosinca primirje koje se uglavnom poštuje, uz sporadična kršenja prekida vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:48