POTRAGA DUGA 75 GODINA

Hillary Clinton: Nakon pronalaska kostiju Amelie Earhart, SAD ponovno kreće u potragu i za zrakoplovom legende avijacije

Obnovljeni interes za pronalaskom aviona letačice javio se nakon što su 2010. pronađeni ostaci kostura za koje se vjeruje da bi mogle pripadati Earhart
 AFP / AFP

ZAGREB - Punih 75 godina nakon nestanka američke letačke pionirke Amelie Earhart , američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je da će Vlada SAD-a financirati novi pokušaj pronalaska njezinog aviona, javlja Daily Mail . Vladu će to stajati 500.000 dolara, a istraga će se fokusirati na okolinu južnopacifičkog otočića Nikumaroro, koji je danas dio pacifičke otočke nacije Kiribati.

Obnovljeni interes za pronalaskom aviona letačice koja je, uz svog navigatora Freda Noonana, život izgubila u pokušaju osvajanja naslova prve žene koja će obletjeti svijet 2. srpnja 1937., javio se nakon što su 2010. pronađeni ostaci kostura za koje se vjeruje da bi mogle pripadati Earhart. Međutim, rezultati testiranja kostiju nisu konkluzivni.

Clinton se jučer trebala sastati s povjesničarima i znanstvenicama Međunarodnog udruženja za pronalaske povijesnih letjelica (IGHAR) kako bi utvrdili detalje planiranog puta na mjesto nesreće u srpnju. Ekspedicija će biti javno-privatni poduhvat.

U svojoj letjelici Lockheed Electra, Earhart i Noonan putovali su iz Laea u Novoj Gvineji na otok Howland. Dok neki vjeruju da su uspjeli sletjeti na Howland i preživjeti neko vrijeme, neki povjesničari smatraju da su se sunovratili u ocean. Zagovornici teorija zavjere čak misle da su njih dvoje bili američki vladini agenti koje su pred Drugi svjetski rat zarobili Japanci.

Kako bilo, svi pokušaji pronalaska njihovog aviona neslavno su završili. Prošle godine, ronioci u Bougainvilleu na Papui Novoj Gvineji bili su uvjereni da su pronašli ostatke Electre na otoku Buka, koji leži 400 milja od Laea. Nikumaroro, na koji će se najnovija potraga fokusirati, leži još 1.800 milja istočno.

Jedan visokorangirani američki dužnosnik nedavno je izjavio kako je analiza jedne recentne fotografije pokazala kako iz mora viri nešto što bi moglo biti trup i kotač aviona. Američka je Vlada izjavila kako ne zauzima nikakav službeni stav o možebitnim dokazima. Vlada je svejedno ishodila potrebne dozvole za prelet od zemalja kroz koje je Lockheed Electra putovala prije 75 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:32