JUNACI DANA

HEROJ KOJI JE SPRIJEČIO MASAKR U VLAKU 'Terorist je urlao da mu vratimo oružje, a mi smo ga tukli sve dok nije pao u nesvijest'

Napadač, za kojeg su mediji prenijeli da se zove Ajub el-Kazani, ima 26 godina, podrijetlom je iz Maroka
 AFP

Dva američka vojnika na godišnjem odmoru, njihov prijatelj studenti jedan stariji Britanac putnici su iz francuskog vlaka na liniji Amsterdam - Pariz u koji je u petak navečer ušao naoružani napadač i otvorio vatru na putnike koji su spriječili potencijalno novo krvoproliće u Francuskoj.

- Primjetio sam jednog zaposlenika željeznice kako bježi, a onda sam uočio čovjeka sa kalašnjikovom - započeo je svoju priču jedna od junaka dana, Anthony Sandler koji je s pripadnikom američkih zračnih snaga Spencerom Stoneom te članom Nacionalne garde Oregona Alekom Skarlatosom (22), uz pomoć britanskog stručnjaka za IT, Chrisa Normana (62), zaustavio moguću tragediju”.

- Terorist se pripremao pucati, a ja sam zaurlao 'Spencer, napadni ga!' I Spencer je stvarno uputio prvi udarac. Napadač je vikao 'vratite mi moje oružje', a mi smo ga samo nastavili tući. U jednom trenutku smo mu oduzeli kalašnjikov, ali on je izvadio nož s kojim je porezao Spencera. Nismo imali izbora, mlatili smo ga sve dok nije pao u nesvijest.

Ubrzo je na scenu nastupio i Britanac Chris Norman koji je skočio na Marokanca i zavezao ga. To je dalo priliku Stoneu da pomogne Spenceru koji je imao gadnu posjekotinu na vratu...

Napadač, za kojeg su mediji prenijeli da se zove Ajub el-Kazani, ima 26 godina, podrijetlom je iz Maroka, a francuski izvori tvrde da je bio pod nadzorom francuskih vlasti zbog terorizma ako je točan taj identitet koji je dao vlastima. Imao je kalašnjikov, pištolj i noževe, tvrde svjedoci.

U vlak je ušao u Bruxellesu, a policija ga je privela na stanici u francuskom gradu Arrasu. Spencer Stone prvi je prvi krenuo prema napadaču kada je shvatio što se događa.

Ipak, napadač je uspio otvoriti vatru i tri osobe raniti, no spriječen je potencijalno puno krvaviji razvoj događaja. I američki predsjednik Barack Obama čestitao im je na hrabrosti i brzoj reakciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:22