NOVI ŽIVOT

Herat se nakon dolaska talibana pretvorio u grad duhova: Nema više traperica, a žene smiju raditi samo u bolnicama

U ruke talibana pao je 12. kolovoza, tri dana prije Kabula. Iako se škole i trgovine otvaraju, žena više nema na ulicama
 Aref Karimi/AFP

Trgovine se ponovno otvaraju, škole rade, ali žene većinom ostaju kod kuće, opisuje Financial Times kako izgleda vladavina talibana u Heratu, trećem po veličinu gradu u Afganistanu.

Talibani su dozvolili ženama zaposlenim u medicinskim ustanovama da nastave raditi, a druge su većinom kod kuće. Škole su otvorene, ali sada djevojčice i dječaci sjede u odvojenim razredima, nose odjeću kakvu propisuju talibani. Sveučilište Herat još je zatvoreno.

Herat je poput grada duhova. Žene gotovo da ne idu na posao, a talibani po ulicama patroliraju s oružjem, ispričala je novinarka kojoj su talibani ove godine ubili oca. Said kaže da su svi zaposleni u gradskoj upravi dobili poruku da moraju nositi tradicionalnu odjeću, i da neko vrijeme neće imati plaću.

To se odnosi na muškarce, žena nema.

Herat je u ruke talibana pao 12. kolovoza, tri dana prije Kabula. U međuvremenu je otvorena većina trgovina. Stanovnici žive u strahu i neizvjesnosti. Kako će se zemlja financirati? Svjetska banka i MMF obustavili su financiranje.

Heratom se šire glasine da će se plaće prepoloviti iako cijene hrane i energenata rastu. Poslovnice banaka trebale bi se otvoriti, u gradu sa 600.000 stanovnika samo je jedan bankomat. Kad radi, ispred njega su dugački redovi.

Otvorena javna kupališta

Otvorena su javna kupališta i brijačnice, i izvor FT-ja kaže da sada možete nositi kosu i bradu samo kako talibani propisuju.

Talibanima je stran život u velikom, kulturnom gradu kao što je Herat, nemaju pojma što znači rad u sustavu, kaže jedna liječnica. Čim su zauzeli Herat, talibani su poslali 100 vojnika u njezinu bolnicu. Sad ih ima 20. Odredili su jednu ženu koja će pratiti žensko medicinsko osoblje, osigurati da poštuju pravila odijevanja i da se ne miješaju s muškarcima.

Neki su pobjegli u Kabul, a drugi su pokušali napustiti zemlju. Drugi novinar svjedočio je za FT u telefonskom razgovoru kako je prošlog petka na tržnici vidio kako skupina talibanskih boraca s puškama i bičevima naređuje muškarcima da više ne mogu nositi traperice i majice.

Jedan je mladić zbog toga pretučen. "Kad izađemo, ne znamo hoćemo li se suočiti s talibanima koji su strogi ili s onima koji to nisu", rekao je taj novinar.

Više nema krađa

No, ima i pozitivnih promjena. Stanovnici Herata kažu da su se krađa i džeparenje izrazito smanjili, vjerojatno u strahu da talibani ponovo ne počnu primjenjivati običaj odsijecanja ruke kradljivcima. Pročulo se da će skupinu lopova kazniti odsijecanjem ruku na glavnom gradskom stadionu, no talibani su rastjerali okupljene.

Prošlo je 20 godina otkako je Herat gledao takve scene, rekao je Said. Ne želi da mu djeca to gledaju, kaže da je spreman dati svoj život da mu žena i djeca napuste Afganistan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:38