UBRZAN PROCES

Haško tužiteljstvo Mladića tereti za 106 zločina, 90 MANJE nego prije

 AFP

Haaško tužiteljstvo neće teretiti Ratka Mladića za devedeset zločina od njih 196 koliko ih je bilo navedeno u originalnoj optužnici. Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba u novoj optužnici biti će optužen za 106 zločina, a suci su prihvatili i prijedlog tužiteljstva da se broj općina obuhvaćenih optužnicom smanji s 23 na 15.

Cilj ove smanjene optužnice je brži postupak protiv Mladića. Tužiteljstvo tako i dalje optužuje Mladića po svih 11 točaka optužnice, među njima su dvije za genocid, ali su odabrani zločini koji 'razumno i prikladno odražavaju kriminalno ponašanje optuženika i čine temelj za osudu'.

Sud je odbio prethodni prijedlog tužiteljstva za dva odvojena suđenja - jedno za zločine u BiH i jedno za zločine u Srebrenici . Zahtjev je odbijen jer se vjeruje kako se Mladić ne bi mogao kvalitetno braniti u dva istovremena procesa.

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba je optužen za genocid u Bosni i Hercegovini, teror Sarajeva, otmicu pripadnika UN-a i brojne druge zločine. U bijegu je bio 16 godina, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja se nije pojavio na ročištu zakazanom za 10. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:49