VOĐA SRPSKIH RADIKALA

HAŠKI SUD: ODGOĐENA PRESUDA ŠEŠELJU Jedan od sudaca izuzet zbog pristranosti

FILE - In this March 6, 2009 file photo Serbian ultranationalist leader Vojislav Seselj seen in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, Netherlands. Seselj, 58, is to start making his closing arguments on Wednesday, March 14, 2012. Seselj has been charged with crimes against Muslims and Croats, allegedly committed by the volunteers recruited by his party during 1991-1995 war that followed the breakup of the former Yugoslavia. (AP Photo/Valerie Kuypers, Pool, File)
 Valerie Kuypers/AP Photo

Izricanje nepravomoćne haške presude vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon što je sudac Frederik Harhoff izuzet zbog pristranosti iz tročlanog sudskog vijeća koje je 30. listopada trebalo objaviti presudu, objavio je u utorak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

'NIKOLIĆ JE MOJ SUUČESNIK! AKO SAM JA RATNI ZLOČINAC, ONDA JE I ON' Vojislav Šešelj svjedočio

Predsjedavajući vijeća Jean-Claude Antonetti donio je odluku o odgodi ročišta nakon što su se tužitelji i drugi suci koji su se protivili izuzeću Harhoffa žalili na odluku o njegovu isključenju.

Krajem kolovoza posebno sudsko vijeće ICTY-ja prihvatilo je zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Harhoffa zbog njegove pristranosti.

Šešelj je u srpnju podnio zahtjev za izuzećem danskog suca iz vijeća pošto je u lipnju u mnogim medijima objavljeno "privatno pismo" suca Harhoffa u kojem se sugerira da je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio neke oslobađajuće presude, među kojima i onu u predmetu "Gotovina i Markač".

U Haagu završilo suđenje četničkom vojvodi Šešelju: Tužiteljstvo traži kaznu od 28 godina zatvora!

Šešelj je zaključio da pismo pokazuje sklonost suca Harhoffa da osuđuje ratne zapovjednike i jasno pokazuje da Harhoff "nije nepristran i neutralan sudac koji samo razmišlja o utvrđivanju istine".

Šešeljev zahtjev upućen je Meronu, koji se sam izuzeo iz odluke jer je bio predmet Harhoffovljeva pisma te je odluku o slučaju prepustio potpredsjedniku suda Agiusu.

Nakon odluke posebnog vijeća oglasio se i sudac Harhoff zahtjevom da mu to vijeće objasni zašto po pitanju njegova izuzeća nije uzeto u obzir i njegovo očitovanje, a tužitelji i drugi suci zatražili su reviziju odluke o isključenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:57