JOŠ JEDNO PREDUGO SUĐENJE

Haški sud odbacio pokušaj da se ubrza presuda Mladiću

 AP

Sve su šanse da će Ratko Mladić (69) umrijeti u haaškom pritvoru prije nego što bude osuđen jer je sudsko vijeće Haaškog suda odbilo prijedlog Tužiteljstva da mu se prvo sudi za Srebrenicu, a onda za sve ostale zločine za koje je osuđen.

Suci su odbili zahtjev Tužiteljstva da mu se sudi u dva odvojena postupka, prvo za genocid u Srebrenici, a potom za etničko čišćenje s početka rata u BiH, opsadu i granatiranje Sarajeva te uzimanje unproforaca za taoce. Kako je za Srebrenicu već osuđeno desetak Mladićevih generala, tužitelji su smatrali da bi on u relativno kratkom roku mogao dočekati prvu presudu. Suci su odbacili zahtjev uz obrazloženje da bi dva suđenja bila nepovoljna po Mladića jer bi ga priprema jednog i odvijanje drugog dodatno opteretilo.

Kolabrirao u zatvoru

Ne zna se je li Mladić u stanju izdržati suđenje: Haaški sud je prošlog tjedna demantirao tvrdnje odvjetnika da je general kolabirao, ali nisu iznijeli nikakve pojedinosti o njegovu zdravstvenom stanju osim toga da mu je pružena “najbolja moguća zdravstvena njega” .

Predug postupak

Suci su svoju odluku o jednom suđenju za Mladića donijeli ne uzimajući u obzir zdravlje optuženog, zato što su umjesto informacija dobili samo spekulacije i nepotkrijepljene tvrdnje, prenosi agencija Sense.

Mladić je uhapšen u svibnju ove godine i još se ne zna kad će mu početi suđenje. Radovan Karadžić je na početak suđenja čekao 15 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:02