UGOSTITELJ IZ SAD-a

HAKERI UPROPASTILI LOKAL ‘Moju Srpsku krunu Google je uništio lažnim podacima’

Google Maps i Google Places na uputama su objavljivali da je gostionica koju vodi Talijan Bertagna zatvorena preko vikenda

Ako ste na sjeveru američke savezne države Virginije, na području glavnog grada Washingtona, zaželjeli pojesti tanjur pun lavetine - da, mesa od lava - morali ste se zaputiti u restaurant “Srpska kruna”.

Riječ je o lokalno poznatoj gostionici koja je uspješno radila gotovo 40 godina, a vodio ju je Rene Bertagna koji se u ranoj mladosti sa sjevera Italije doselio u SAD. Ondje je započeo karijeru u ugostiteljstvu i završio u “Srpskoj kruni”.

I onda je uslijedio šok, početkom 2012. godine jednog vikenda broj gostiju je pao za 75 posto, doslovce bez ikakvog vidljivog razloga, i to se počelo nastavljati. Bertagna naprosto nije mogao shvatiti zbog čega je došlo do tako snažnog pada broja gostiju - što ga je dovelo u ozbiljne poslovne probleme - a onda ga je nazvao jedan od redovitih gostiju te upitao: “Kako to da ste zatvoreni u subotu, nedjelju i ponedjeljak? Što se događa?”

I onda se cijela priča počela razvijati.

Naime, na uputama koje su davali Google Maps i Google Places, kad bi se utipkalo “Serbian Crown”, pojavljivale su se navedene informacije: da gostionica ne radi vikendom. Budući pak da je “Kruna” smještana izvan grada, sasvim je jasno da su gosti odustajali od dolaska čim bi vidjeli da restaurant navodno ne radi. I tako ostali bez lava, antilope, emua ili ruske i francuske kuhinje čije su specijalitete također nudili.

Bertagna je krenuo u sudski boj protiv Googlea, ali njihovi odvjetnici, a i poznavatelji prilika, tvrde da od toga neće biti koristi. Naime, Bertagna je, kako prenosi portal Wired, vjerojatno još jedna žrtva hakera koji su, moguće na zahtjev nekog od konkurencije - ili možda iz nekih drugih razloga - ubacili lažne podatke i tako doveli “Srpsku krunu” do ruba propasti, a njezine goste bez voljenih specijaliteta.

Na problem je u svoj širini ukazao Bryan Seely, konzultant koji je postao zviždač te objavio adrese ureda FBI-a i Tajne službe, one koja čuva američkog predsjednika.

Inače, novinarima je Bertagna ispričao kako su jedno vrijeme služili i medvjeda, ali onda je stigla zabrana korištenja tog mesa. Kad je pak riječ o lavu, tvrdi da je okusa sličnog teletini, a da su ga pripremali s gljivama, povrćem i umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:34