CYBER RAT

HAKERI UPALI U SUSTAV PENTAGONA Kina doznala najveće američke vojne tajne

 Thinkstock

Kineski hakeri provalili su u sustav američkoga Ministarstva obrane i dokopali se tajnih podataka o projektiranju najnaprednijih vojnih tehnologija koje SAD trenutačno razvija na području proturaketne obrane, zrakoplovstva i pomorstva.

Zbog toga će američki predsjednik Barack Obama idući tjedan upozoriti svoga kineskog kolegu Xija Jinpinga da je ovaj cyber rat protiv Washingtona otišao predaleko, objavili su zapadni mediji.

The Washington Post objavio je u utorak detalje izvješća koje je posebno tijelo, Obrambeno znanstveno vijeće, pripremilo za Pentagon i Bijelu kuću. U tom se izvješću tvrdi da su hakeri provalili u dizajne više od 20 najnaprednijih vojnih sustava.

Washington Post citira stručnjake koji kažu kako je Kina ovim hakiranjem dobila uvid u naprednu tehnologiju koja će usavršiti njihovo oružje i oslabiti prednost SAD-a u mogućem budućem konfliktu.

Izvješće govori o “kompromitiranju” tih podataka i ne optužuje konkretno Kineze za cyber krađu, ali The Washington Post navodi visokopozicionirane izvore iz sustava obrane koji tvrde kako nema sumnje da je riječ o Kinezima. Među spomenutim vojnim sustavima su i oni koji su temelj američke proturaketne obrane za Aziju, Europu i Perzijski zaljev.

Ukradeni su i podaci za neke od najnaprednijih vojnih zrakoplova i brodova, primjerice za avione F/A-18 i V-22 Osprey, helikoptere Black Hawk i novi Littoral Combat Ship. Na listi se nalazi i najskuplji vojni sustav u povijesti, zrakoplov F-35 Joint Strike Fighter, koji će koštati, prema posljednjim podacima, 1,4 bilijuna dolara.

Idući tjedan će se Obama i Xi susresti u Kaliforniji. Bit će to prvi susret državnika otkad je Xi postao predsjednik, a Obama će, tvrde mediji, suočiti kineskog predsjednika s optužbama da Kina vodi sve žešći cyber rat protiv SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:35