RATNIK IZ SJENE: BIVŠI ŠEF GENERALŠTABA SRJ

Haag: Perišić zbog Srebrenice i raketiranja Zagreba osuđen na 27 godina zatvora

Perišić se u ožujku 2005. dobrovoljno predao Haagu, a početak suđenja je dočekao na slobodi
 SIPA

DEN HAAG - Haaški je sud danas izrekao kaznu od 27 godina zatvora bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te zločina u Srebrenici , kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba . Oslobođen je odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici.

Perišić se u ožujku 2005. dobrovoljno predao Haagu, a početak suđenja je dočekao na slobodi. Suđenje je počelo u listopadu 2008., a završilo u ožujku ove godine.

Generala Perišića optužnica je teretila u 13 točaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri točke odnose na raketiranje Zagreba višecjevnim raketnim bacačem Orkanom 2. i 3. svibnja 1995. u kojem je poginulo najmanje sedam, a ranjeno je najmanje 194 civila.

Tužiteljstvo ga je teretilo i da je pomagao i podržavao snage koje su izvršile masakr u Srebrenici u srpnju 1995., kao i da je pomagao dvogodišnji topnički i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene na tisuće civila.

Tužitelji su u završnim riječima opisali Perišića kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

On je bio jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, poručili su tužitelji.

Opisali su ga kao "ratnika iz sjene" koji se skrivao iza tvrdnji Beograda da Jugoslavija nije sudjelovala u sukobu.

Na njegovu suđenju kao dokazi su uvedeni zapisnici sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane održanih nakon Oluje koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće u presudi Gotovina - Markač nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini. Te dokaze od službenog Beograda sada potražuju obrane generala Gotovine i Markača.

Perišića je Županijski sud u Zadru u travnju 1997. u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenim granatiranjem tog hrvatskog grada 1991.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:35