BIVŠA GLASNOGOVORNICA CARLE DEL PONTE

'HAAG JE NAGRADIO MOZGOVE MASOVNIH ZLOČINA' Hartmann o presudi Stanišiću i Simatoviću

Zagreb 091107.Florence Hartmann bivsa glasnogovornica haskog tribunala na predstavljanju svoje knjige Mir i Kazna u knjizari Profil . Zvonimir Cicak je napisao predgovor knjige.Foto: Damjan Tadic/cropix
 Damjan Tadić / cropix

BEOGRAD - Bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann ocijenila je oslobađajuću presudu nekadašnjim čelnicima srpske državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju kao još jedan udarac na vjerodostojnost Haškog suda.

Hartmann je u intervjuu agenciji Anadolija, čije izvode u subotu prenose beogradski mediji, istaknula da je oslobađajuća presuda za Stanišića i Simatovića “najvidljiviji u nizu udaraca na vjerodostojnost Haškog suda u završnoj fazi njegovog rada”.

Kako je moguće da Franjo Tuđman ispadne jedini ‘agresor’ u Bosni? A što je sa Slobodanom Miloševićem?

“Haški sud je potvrdio da teži ukinuti, iz međunarodnog kaznenog prava, (instituciju) zapovjedne odgovornosti kao i koncept suučesništva vojnog i civilnog vrha u slučaju sistemskog nasilja. Time su nagrađeni mozgovi sistema koji su obmanom uspjeli planirati i organizirati masovno nasilje, a sve preko paravana organizacije, pazeći da ne napišu izravno naređenje”, rekla je nekadašnja glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte.

Ona je istaknula da se u Den Haagu događa preokret koji ne samo da na svojoj koži osjećaju žrtve posljednjeg rata u Europi, već koji ima i “dalekosežne posljedice širom svijeta”.

“Mogu zamisliti reakcije žrtava čija su djeca izravno stradala od ‘duhova tame’ koji su bili otjelotvoreni u likovima Stanišića i Simatovića, sada već slobodnih ljudi. Po svemu sudeći, nažalost, odgovornost za zločine (koju sud ne poriče) svodi se na lokalne igrače, a ne na mozgove”, rekla je Hartman.

AMNESTIJA ZA SRBE OZBILJNO UZDRMALA HRVATSKU Presuda je dovela u pitanje sve dosadašnje odluke Haaškog suda

Ona je istaknula kako zbog odluka suda, poput oslobađajuće presude za Staništića i Simatovića, "ostaje samo osjećaj iznevjerenosti” te “gorak osećaj prijevare, jer nije ni istina i nije ni pravda”.

Hartmann je u intervjuu srbijanskoj agenciji Tanjugu koncem svibnja ocijenila da su konačne presude hrvatskom i srpskom generalu Anti Gotovini i Momčilu Perišiću politički potez kojim velike sile sebi prave alibi, te da je ICTY “nažalost odustao od svog zadatka” i bavi se prvenstveno “stvaranjem pravnog naslijeđa koje odgovara velikim silama koje i same imaju slične situacije u operacijama i intervencijama širom svijeta”. Njezino je stajalište i da se presudama Gotovini i Perišiću kreira “pravni presedan koji u budućnosti značajno otežava ili čak onemogućava kazneno gonjenje vojnih zapovjednika”.

Bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog zamjenika Franka Simatovića Frenkija, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice, Haški sud je u četvrtak nepravomoćno oslobodio krivnje po svim tačkama optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:22