KORAK NAPRIJED

Gvineja: Na pomolu superbrzi test na ebolu

This picture taken on August 19, 2014 shows quarantine officers inspecting the Alpha Friendship, a bulk carrier registered in Greece that carries ores from the Pepel port in Sierra Leone, one of the Ebola-hit area in Western Africa, as the ship berths in the quarantine anchorage waiting for its entry in the port at Qingdao, in eastern China's Shandong province. Ebola has killed more than 1,220 people since it emerged in southern Guinea at the start of the year, spreading first to Liberia and cutting a gruesome and gory swathe through eastern Sierra Leone since May. CHINA OUT AFP PHOTO
 AFP

Uređaj koji može dijagnosticirati infekciju ebolom šest puta brže od danas postojećih testira se u Gvineji, kazala je u petak farmaceutska kompanija Wellcome.

Petnaestominutna analiza uzorka krvi ili sline omogućit će da se zaraženi brže izoliraju i brže prime rani tretman, što će pomoći njihovim izgledima za preživljavanje.

Uređaj će se testirati u glavnom gradu Gvineje, Conakryju, u programu koji zajednički financiraju zaklada Wellcome i britanska vlada.

"Vjerodostojan 15-ominutni test koji može potvrditi slučajeve ebole bit će ključno oruđe za učinkovito upravljanje epidemijom ebole, omogućit će pacijentima da budu identificirani, izolirani i što prije zbrinuti", kaže se u priopćenju zaklade Wellcome.

"To ne samo da daje pacijentima bolje izglede za preživljavanje, nego i spriječava prijenos virusa na druge osobe", dodaje se.

Uređaj je dizajniran kako bi se mogao koristiti u poljskim bolnicama gdje hladnjaci, pa čak ponekad i struja, nisu dostupni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:59