TISUĆE NA ULICAMA

Grčka vlada preživjela glasovanje o povjerenju

Grčka konzervativna vladajuća koalicija pod vodstvom Antonisa Samarasa preživjela je pokušaj izglasavanja nepovjerenja, koji je inicirala glavna oporbena stranka, ljevičarska Syrizia.

Prijedlog je odbilo 153 zastupnika, a podržalo 124, s tim da je jedan zastupnik iz vladajuće koalicije izbačen jer je dao svoj glas oporbi.

'Tisuće ljudi na smetlištima traže hranu', izjavio je vođa Syrize, Alexis Tsipras za vrijeme rasprave u parlamentu.

Tisuće njegovih pristaša prosvjedovalo je pred parlamentom dok se glasalo o povjerenju vladi.

Grčkoj je dosad odobreno 240 milijardi eura za podršku njenim financijama, a očekuje se da će iduće godine trebati još jednu transu od 11 milijardi o međunarodnih kreditora.

Oporba te zemlje protivi se oštrim rezovima koje u zamjenu za pomoć od Atene traže MMF I EU. Syriza je prijedlog o nepovjerenju dala nakon što je policija prošlog tjedna upala na bivšu državnu televiziju ERT kako bi okončala prosvjed novinara otpuštenih u sklopu sanacijskog plana o rezanju 4000 zaposlenih u javnim službama.

Glasanje se održalo u trenutku boravka međunarodne delegacije 'trojke' u Grčkoj gdje se dogovaraju nove mjere koje vlada mora poduzeti kako bi dobila novih 5.9 milijardi eura zajmova pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:04