KOLAPS EKONOMIJE

'Grčka vlada mora odmah zaustaviti ovu noćnu moru'

Sve su poslovne aktivnosti u Grčkoj u zastoju. Potraje li ovo, imat ćemo ozbiljne posljedice, kaže Konstantinos Michalos
 AFP

Grčki poduzetnici gube milijune zbog zatvaranja banaka u zemlji, a tvrtke ovaj tjedan proživljavaju pravi pakao jer su sve poslovne aktivnosti u zastoju. Vlada mora zaustaviti noćnu moru i pronaći kompromis kako bi se izbjegao kolaps grčke ekonomije.

Za Jutarnji to kaže Konstantinos Michalos, predsjednik Udruge grčkih gospodarskih komora u Ateni, čiji telefon ovih dana ne prestaje zvoniti. Ogroman broj domaćih gospodarstvenika žali se da možda neće uspjeti financijski izdržati teške gubitke koje imaju u zadnjem tjednu ako se uskoro ne nađe rješenje za gospodarsku krizu.

Rijetki uvoz i izvoz

- Nakon odluke o zatvaranju banaka i nametanja kontrole kapitala, tvrtke u zemlji proživljavaju pravu noćnu moru. Posljednja dva dana sve poslovne aktivnosti u Grčkoj su doslovce u zastoju, a rijetko se obavlja uvoz i izvoz. Ako ova situacija potraje, imat će ozbiljne posljedice za gospodarstvo i prouzročit će velike probleme u proizvodnji - smatra Michalos.

Odlukom grčke monetarne vlasti, sve banke su zatvorene do 7. srpnja, odnosno dva dana nakon referenduma radi uvođenja izvanredne mjere kontrole kapitala. To je izazvalo veliku paniku kod grčkog stanovništva. Ljudi su pojurili izvući gotovinu iz bankomata, ali kako ne bi došlo do kolapsa bankarskog sustava, vlasti su uvele dnevni limit od 60 eura koje građani mogu podići sa svojih računa u roku od 24 sata. Izvanredna situacija je također u kratkom roku prouzročila i nedostatak goriva i osnovnih namirnica.

Michalos dodaje da velik broj grčkih poduzetnika zasad pokušava ostati miran nadajući se brzom kraju ove situacije.

- Ipak, turizam i teška industrija već su pretrpjeli ozbiljnu štetu. Jučer, ali i danas, prema izvješćima gospodarstvenika u tom sektoru, rezervacije za Grčku su zamrznute, a hotelijeri strahuju da bi već rezervirani paketi mogli biti otkazani - rekao je predsjednik gospodarske komore.

Guranje u provaliju

Smatra da je postizanje dogovora s vjerovnicima najprikladnije rješenje u ovom trenutku, kako se ne bi pogoršala situacija i kako bi se spriječilo da grčko gospodarstvo i društvo budu gurnuti u provaliju.

- Smatramo da će to omogućiti nastavak financiranja iz Europske središnje banke i ponovno otvaranje grčkih banaka. Ponavljam da je situacija i na tržištu i u društvu u proteklih nekoliko dana prava noćna mora. Ova noćna mora ne smije postati trajno stanje - objašnjava on.

Poduzeti protumjere

Prema njemu, građani očekuju da će politički lideri u zemlji u sljedećih nekoliko dana jasno objasniti što će glasovanje u nedjelju na referendumu, tj. DA ili NE, zapravo značiti.

- Znamo da zaokruživanje ‘da’ podrazumijeva uvođenje oštrih fiskalnih mjera. Ali, barem znamo koje su te mjere pa možemo, u srednjoročnom razdoblju, poduzeti određene protumjere kako bismo uklonili njihove negativne učinke na gospodarstvo i društvo. S druge strane, odabiranje opcije ‘ne’ na referendumu neće značiti izravno ‘ne’ i za te oštre mjere. Taj glas definitivno će značiti nacionalni stečaj za zemlju, ali možda i ostanak u eurozoni, ili izlazak iz nje. Što god bilo, svi smo vidjeli sudbinu zemalja koje su otišle u stečaj - strahuje Konstantinos Michalos.

Smatra da je jedini način da se spriječi činjenje velike greške u ovim uvjetima pronalaženje rješenja, čak i u posljednjem trenutku.

- Ta je odgovornost u rukama izabrane vlasti koja mora tražiti kompromis s našim partnerima i vjerovnicima kako bi se gospodarstvo ponovno pokrenulo - čak i pod teškim okolnostima - rekao je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:47