IZVANREDNO STANJE

GRČKA U PLAMENU Požari izvan kontrole, gori i oko Atene, Francuska šalje kanadere

 AFP

Francuski zrakoplovi trebali bi, na temelju mehanizma Europske unije za pružanje hitne pomoći, stići u subotu u Grčku kako bi pomogli lokalnim vlastima u borbi protiv požara koji bukte u blizini Atene i na Peloponeskom poluotoku.

Grčki vatrogasci borili su se u petak u blizini Atene kako bi održali kontrolu nad širenjem požara kojega su pojačavali jaki vjetrovi i visoke temperature.

Dim se uzdizao nad dijelom Atene Ilioupoli, a helikopteri su letjeli iznad požarišta. Grčki kanal Skai TV prikazao je snimke ljudi kako kantama vode nastoje spriječiti širenje vatre.

U Lakoniji, na južnom grčkom poluotoku Peloponezu vatra je prisilila na evakuaciju dvaju sela. Grčki zrakoplov za gašenje požara bio je prisiljen prizemljiti se, no posada je ostala neozlijeđena.

U Parizu je francusko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da šalje zrakoplove kao trenutačan odgovor na grčki zahtjev za pomoć u sklopu europskog mehanizma civilne zaštite. Dva kanadera i zrakoplov za izviđanje koji će koordinirati akcije iz zraka i sa zemlje trebali bi stići u subotu poslijepodne.

"EU stoji uz Grčku kako bi pomogao u odgovoru na ovu prirodnu katastrofu. Odgovorili smo brzo i uz punu solidarnost na poziv za pomoć", kazao je europski povjerenik za humanitarnu pomoć i krizno upravljanje Kristos Stilianides.

Premijer Alexis Tsipras trebao bi tijekom jutra posjetiti stožere civilne zaštite kako bi procijenio razmjere krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:59