NJEMAČKO UPOZORENJE

GRČKA TONE SVE DUBLJE 'Atena se igra s vatrom, ako izađu iz eurozone ćeka ih humanitarna kriza'

Grčka je u utorak Njemačkoj objavila potraživanja od čak 279 milijardi eura na ime ratnih reparacija za nacističku okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata

BERLIN - Christopj Schmidt, viši ekonomski savjetnik njemačke kancelarke Angela Merkel, za njemačke je novine Westdeutschen Allgemeinen Zeitung izjavio kako se Atena 'igra s vatrom' te upozorava na potencijalnu humanitarnu katastrofu ukoliko Grčka izađe iz eurozone.

Pozvao je europske vlade da ostanu čvrste u traženju od grčkih vlasti da nastave s reformama.

Podsjetimo, Grčka je u utorak Njemačkoj objavila potraživanja od čak 279 milijardi eura na ime ratnih reparacija za nacističku okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata. To je prvi put da je Grčka službeno izračunala koliko joj Njemačka navodno duguje za nacističke zločine i pljačku tijekom 1940-ih.

Njemačka vlada, međutim, tvrdi da je to pitanje riješeno pravnim putem prije mnogo godina.

- Po našim izračunima, dug povezan s njemačkim reparacijama iznosi 278,7 milijarda eura - rekao je zamjenik grčkog ministra financija Dimitris Mardas pred parlamentarnim povjerenstvom koje istražuje odgovornost za grčku dužničku krizu.

U međuvremenu, grčki premijer Alexis Tsipras je u srijedu posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi. Takav tajming sigurno nije slučajno odabran. Naime, danas (četvrtak) Grčka mora uplatiti MMF-u ratu kredita od gotovo pola milijarde dolara.

Iako o kreditu nije bilo riječi, Putin je nakon razgovora ponovio da s tim “nema problema” ako zatreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:53