SKUPO ZADUŽIVANJE

Grčka središnja banka dobila zeleno svjetlo za hitne kredite komercijalnim bankama

Grčkim komercijalnim bankama odobren je pristup hitnim zajmovima matične središnje banke u ukupnom iznosu 60 milijardi eura. Ti su krediti znatno skuplji - s kamatom od 1,55 posto u odnosu na redovnih 0,05 posto
 AFP PHOTO / MARIA CHRISTODOULOU

FRANKURT - Europska središnja banka (ECB) signalizirala je zeleno svjetlo grčkoj središnjoj banci da odobri hitne kredite grčkim komercijalnim bankama, čime bi se redovno ECB-ovo financiranje zamijenilo skupljim zajmovima matične središnje banke, potvrdio je u četvrtak neimenovani izvor iz jedne središnje banke.

ECB je u srijedu blokirao grčkim komercijalnim bankama ključni kanal financiranja, odlučivši da više neće primati grčke državne obveznice kao osiguranje za zajmove. Time su se odrekli mogućnosti da kao kolateral primaju i državne obveznice s neinvesticijskim rejtingom, što u redovnim situacijama ne bi trebali činiti.

Grčke obveznice imaju takav neinvesticijski rejting ali je ECB-u u sklopu međunarodnog programa kredita za Grčku omogućeno da ih ipak prihvaća kao jamstvo za redovite kredite komercijalnim bankama.

ECB više ne želi primati grčke državne obveznice kao kolateral jer je nova grčka vlada signalizirala da namjerava odustati od mjera štednje dogovorenih s međunarodnim vjerovnicima u zamjenu za paket kredita od ukupno 240 milijardi eura.

Kao posljednja mogućnost financiranja, grčkim je bankama preostao tek program hitnih zajmova za likvidnost (ELA), koje odobrava grčka središnja banka. Oni su skuplji od redovitih oblika financiranja, s kamatom od 1,55 posto, u odnosu na 0,05 posto koliko iznosi u slučaju redovitog financiranja.

Nacionalne središnje banke članica eurozone mogu - uz odobrenje ECB-a - odobriti takve kredite komercijalnim bankama koje imaju "privremenih problema s likvidnošću", pri čemu preuzimaju na sebe troškove i rizik za taj oblik potpore.

U četvrtak je neimenovani izvor potvrdio izvješće njemačkog dnevnika Die Welta da je grčkim komercijalnim bankama odobren pristup hitnim zajmovima matične središnje banke u ukupnom iznosu 60 milijardi eura. Usporedbe radi, krajem prosinca bile su kod ECB-a zadužene za ukupno 56 milijardi eura.

Time bi se njihovi dosadašnji krediti kod ECB-a praktično u cijelosti zamijenili hitnim kreditima kod grčke središnje banke, piše Die Welt. Dosada su grčke komercijalne banke navodno iskoristile samo oko pet milijardi eura iz programa hitnih kredita, dodaje njemački dnevnik.

Glasnogovornik ECB-a nije želio komentirati tu informaciju, navodi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:25