DODATNA ZARADA

GRČKA SMIŠLJA OČAJNIČKE PLANOVE ZA SPAS PRORAČUNA Ulaznica za Akropolu uskoro će poskupjeti s 12 na 52 eura!

Nove cijene su usklađene s onima u Europi, tvrde u Ateni, a počet će vrijediti od iduće godine
 AFP

Najpoznatiji svjetski spomenik demokracije - grčka Akropola - trebao bi pomoći Grčkoj u punjenju proračunskih rupa, nadaju se grčki vlastodršci. Naime, grčko Ministarstvo turizma objavilo je da će od siječnja posjet Akropoli odrasli plaćati 52 eura, umjesto dosadašnjih 12 eura. Poskupljenje ulaznice za 430 posto, uz dizanje cijene ulaznica za obilazak drugih znamenitosti, moglo bi, izračunali su stručnjaci, u šuplju državnu blagajnu uliti do deset milijardi eura godišnje.

Privlačenje turista

Tijekom prosječne turističke sezone više od 10.000 turista popne se do Akropole, koju se još naziva i kolijevkom demokracije, i dragulja u njezinim njedrima - Partenona starog 2500 godina. Dosadašnja je ulaznica za 12 eura omogućavala pristup do još šest povijesnih mjesta, ali ona bi se odsad mogla naplaćivati posebno.

Druga važna mjesta poput Olimpije, rodnog mjesta Olimpijskih igara na brežuljcima Peloponeza, i Knososa na Kreti, koji se drži najstarijim gradom u Europi, udvostručit će cijenu ulaznice. Podizanje cijena nije mimoišlo ni 200 grčkih državnih muzeja, dok će se ture po arheološkim iskopinama, što je nekoć bila besplatna poslastica za posjetitelje, također početi naplaćivati.

Međutim, kako bi se poticao turizam cijele godine, te cijene će biti upola niže izvan sezone.

- Nove cijene su usklađene s onima u Europi, a na snagu stupaju od sljedeće godine - izjavila je dužnosnica ministarstva Ioanna Baltosou. Također je istaknula da 1,2 milijuna nezaposlenih Grka mogu besplatno ući na sva arheološka nalazišta. Ministar kulture Aristedes Baltas nedavno je izjavio da će se na taj način olakšati mjere štednje i rezanja, na koja se obavezao premijer Alexis Tsipras pristajući na novi zajam od međunarodnih kreditora, a koja bi utjecala na veći broj Grka.

Pomoć za građane

- Na taj način možemo tražiti ukidanje dijela mjera koje bi pogodile građane - rekao je Baltas. Grčku godišnje posjeti 26 milijuna turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:35