NAJZADUŽENIJA ČLANICA NA ČELU UNIJE

GRČKA PREUZELA PREDSJEDANJE EU: Prioritet je borba protiv krize

Kad je riječ o ekonomskoj krizi, naglasak će biti na rastu i zapošljavanju - u trenutku u kojem su stope nezaposlenosti u više zemalja EU dosegnule povijesne rekorde, osobito kad je riječ o nezaposlenosti mladih, te na koheziji
 AFP

Grčka je danas preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, najavivši da će joj prioritet biti borba protiv ekonomske i financijske krize, pitanje migracija i upravljanja granicama te pomorska politika.

Grčka je preuzela predsjedanje Europskom unijom i, ohrabrena naznakama da će nakon iznimno duboke krize, štednje, prosvjeda i štrajkova ove godine napokon ugledati tračak svjetla na kraju tunela, najavila da zbog teškog gospodarskog stanja u zemlji neće samo 'odrađivati' posao do sljedećeg, talijanskog predsjedništva.

Objavljujući svoje prioritete za šest mjeseci tijekom kojih će biti na kormilu Europske unije, Grčka je na prvo mjesto stavila borbu protiv ekonomske i financijske krize, potom pitanje migracija i upravljanja granicama te pomorsku politiku.

Proširenje nije među njezinim prioritetima, ali upravo pod grčkim predsjedanjem Srbija će 21. siječnja početi pristupne pregovore.

Kad je riječ o ekonomskoj krizi, naglasak će biti na rastu i zapošljavanju - u trenutku u kojem su stope nezaposlenosti u više zemalja EU dosegnule povijesne rekorde, osobito kad je riječ o nezaposlenosti mladih, te na koheziji.

“U razdoblju u kojem je nezaposlenost dostigla rekordne razine u većini zemalja članica EU, pogađajući prije svega mlade, te kad je recesija stalna prijetnja europskim gospodarstvima, jedino je logično da rast bude najvažnije pitanje za grčko predsjedništvo, u našem zajedničkom cilju da pokrenemo europska gospodarstva iz recesije”, stoji na web stranici grčkog predsjedništva. Grčka također stavlja naglasak na inicijative i akcije za zaustavljanje rasta nezaposlenosti te poticanje stvaranja radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:04