VELEIZDAJA U MOSKVI?

‘Građanski rat u Rusiji je počeo! Znate li što pričaju o Bahmutu? Ako je istina - slijedi kaos!‘

Iako je Putin vješt manipulator, situacija u kojoj se nalazi vrlo je opasna jer bi mogao izgubiti kontrolu nad dijelom ruskih boraca

Vladimir Putin

 Stanislav Krasilnikov/Tass/Profimedia/Stanislav Krasilnikov/tass/profimedia

U ukrajinskom se gradu Bahmutu trenutno odvija jedna od najkrvavijih bitki u novijoj europskoj povijesti. Prema nekim izvještajima, u sukobima Rusa i Ukrajinaca svakog dana umre više od 1000 vojnika, piše The Telegraph.

Međutim, u njezinoj se sjeni navodno odvija još jedna bitka - novi ruski građanski rat. S jedne je strane plaćenička vojska Wagner koju vodi Jevgenij Prigožin, a s druge Ministarstvo obrane Ruske Federacije na čijem se čelu trenutno nalazi Sergej Šojgu. Riječ je o dva najvažnija dijela kremaljske ratne mašinerije.

Sukob Wagnera i Ministarstva obrane priprema se već osam mjeseci. Dok njegovi plaćenici pokušavaju zauzeti Bahmut, Prigožin si pokušava izboriti moćniju poziciju u kremaljskim hodnicima moći. Šef Wagnera vjeruje da će mu njegovih 50 tisuća vojnika pomoći da se dokaže kao lider. Neki vjeruju da želi zaposjesti Ministarstvo obrane, a moguće je da cijelu rusku vojsku želi staviti po svoje.

Prigožin je u svibnju 2022. godine počeo iznositi svoje stavove o potezima ruske vojske, točnije njezinim posrtajima. Istovremeno, koristio je svaku priliku kako bi svoje pothvate uzdigao do nebesa. Čelni čovjek Wagnera više je puta ustvrdio da su ljudi koji vode rusku vojsku nesposobni izdajnici koji potkopavaju Putinovu viziju "ruskog svijeta". U veljači je otišao toliko daleko da je Šojgua optužio za veleizdaju jer njegovim trupama ne želi dati municiju.

Ministarstvo mu to nije oprostilo. U novom izvještaju Instituta za proučavanje rata (IPR) stoji da je moguće da ruski generali bitku za Bahmut koriste kako bi oslabili Prigožina i potkopali njegov pokušaj da postane moćniji. Drugim riječima, moguće je da ruski generali ne žele u Bahmut poslati pojačanja i municiju jer žele maksimalno reducirati broj vojnika s kojima Wagner raspolaže.

Bio bi to nevjerojatno sebičan potez koji bi mogao biti jako skup i ravan katastrofi. Naime, to bi značilo da su čelnim ljudima ruskog Ministarstva obrane i ruske vojske pozicije važnije od invazije. Naravno, u takvu se akciju ne može krenuti bez amena ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministarstvo je i prije povuklo nekoliko poteza koji su bili dizajnirani tako da se oslabi Wagner.

Primjerice, Wagner je svoje redove podebljao pomoću zatvorenika iz ruskih zatvora i koncentracijskih logora. Osamdeset posto Wagnerovih vojnika koji se trenutno nalaze u Ukrajini došli su upravo iz zatvora i logora. Međutim, Kremlj je Wagneru početkom ove godine zabranio novačenje iz zatvora i logora. Telegraph navodi da je iste te zatvorenike i logoraše ruska vojska počela uzimati za sebe.

Putin se ovom oprobanom taktikom koristio i prije. Ruski je predsjednik znao izazvati sukob između dvoje ili više članova vojnog establišmenta kako bi ih oslabio, odnosno kako bi osigurao svoju poziciju. Slične je poteze svojevremeno povlačio i Adolf Hitler. On je tako bio sukobio Wehrmacht i Waffen SS.

Putin je u ranoj fazi invazije na Ukrajinu stao na Prigožinovu stranu kako bi ublažio poraze koje su ukrajinske snage nanosile ruskima. Taj je potez tada naljutio Šojgua i generala Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije. Međutim, ruski je predsjednik sada promijenio ploču jer je šefa Wagnera počeo doživljavati kao potencijalnu prijetnju. Šojgu je nakon toga ojačao, a Prigožin oslabio. Čak se i pobjede za koje je zaslužan Wagner pišu kao trijumfi Ministarstva obrane.

Iako je Putin vješt manipulator, situacija u kojoj se nalazi vrlo je opasna jer bi mogao izgubiti kontrolu nad dijelom ruskih boraca. Druge plaćeničke skupine poput Šojguova Patriota i čečenski borci koji su lojalni predsjedniku Čečenske republike Ramzanu Kadirovu jamačno pomno promatraju ovu situaciju i vode bilješke. Nikad se ne zna, možda će i oni morati na ispit lojalnosti koji trenutno pokažu Šojgu i Prigožin.

Telegraph piše da je moguće da se Prigožinov utjecaj zbog potpore koju uživa u političkim i medijskim krugovima neće moći samo tako potisnuti.

Prigožinu je popularnost među krvoločnima i militantnima dodatno narasla kada je prošle jeseni naredio ubojstvo prebjega iz Wagnera. Ovaj je nakon te presude usmrćen macolom.

Ako je to Prigožinov habitus, Putin ne smije dopustiti da se građanski rat koji se vodi u Bahmutu preseli u Moskvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 02:33