POTPUNI KAOS

Gori nekad egzotično otočje, raste broj mrtvih i ranjenih, teško naoružani francuski specijalci na ulicama!

Grupe teško naoružanih francuskih marinaca i policije patroliraju glavnim gradom
 Delphine Mayeur/Afp

Još jedna osoba je ubijena, a dvije su ozlijeđene u Novoj Kaledoniji dok službe sigurnosti pokušavaju uspostaviti red poslije pet noći nemira i pljački, u kojima je nastradalo ukupno šest ljudi, piše Klix.ba.

Novi incident dogodio se u sjevernoj oblasti arhipelaga Kala-Gomen, rekao je vojni general Nicholas Mateos.

image
Delphine Mayeur/Afp

On je izjavio da je ubijen muškarac, a ozlijeđeni su otac i sin koji su pokušali da pređu barikadu koju su podigli demonstranti.

image
Delphine Mayeur/Afp

Grupe teško naoružanih francuskih marinaca i policije patroliraju glavnim gradom Noumeom, gdje su ulice pune ruševina nakon još jedne noći nasilja. Do sada je ozlijeđeno više stotina ljudi.

image
Delphine Mayeur/Afp

Novinari francuske novinske agencije AFP vidjeli su u gradskom kvartu Magenta spaljena vozila i zgrade, kao i da policijske snage za razbijanje nereda pokušavaju uspostaviti kontrolu.

image
Delphine Mayeur/Afp

Stanovnici su prijavili da su tijekom noći čuli pucnjavu, zvuk helikoptera i "velike eksplozije". Moguće je da su to bile detonacije plinskih boca unutar zapaljenih zgrada.

image
Delphine Mayeur/Afp

Smatra se da su uzroci nemira ekonomska kriza, socijalne tenzije i politička borba između aktivista koji se zalažu za nezavisnost i francuskih vlasti.

image
Delphine Mayeur/Afp

Službeni Pariz optužio je separatističku grupu poznatu kao CCAT da stoji iza nereda.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je zbog događanja na ovom području otkazao niz susreta te je proglasio izvanredno stanje dajući izvršnoj vlasti više ovlasti da stavi situaciju pod kontrolu.

image
Delphine Mayeur/Afp

Kako je ranije navedeno, protesti su uslijedili zbog predložene reforme izbornog tijela na ovom teritoriju, a za koje dio političke scene navodi kako bi oslabila zastupljenost autohtonog stanovništva Kanaka, piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:00