VELIKA PLJAČKA

GOODFELLAS Nakon 35 godina dolijali mafijaši po kojima je snimljen film s Robertom de Nirom

 YouTube

NEW YORK - Velika pljačka dragulja i novca iz Lufthansinog skladišta na njujorškom međunarodnom aerodromu JFK 1978. godine poslužila je kao inspiracija za film Goodfellas. No, osim po sjajnoj uigranosti mafijaša, ta je pljačka ostala poznata i po nemoći policije da uhvati odgovorne.

Šestorica osumnjičenika pronađena su mrtva, dok su sudski procesi protiv većine ostalih propali zbog nedostatka dokaza. Iako je navodni organizator James Burke bio iza rešetaka, ondje je zapravo završio zbog ubojstva potpuno nepovezanog sa samom pljačkom. Njega je u filmu, inače, odglumio Robert de Niro.

Više od 35 godina nakon nestanka dragog kamenja tada vrijednog oko milijun dolara te još pet milijuna dolara u gotovini, policijska je istraga napokon donijela neki konkretan rezultat, piše New York Times .

U četvrtak su uhićena petorica osumnjičenih protiv kojih je podignuta optužnica za veći broj kaznenih djela, uključujući i svojedobno najveću pljačku u povijesti Amerike.

Svi se dovode u vezu s poznatom mafijaškom obitelji Bonanno.

Inače, FBI je na trag sumnjivcima nakon dugogodišnjeg tapkanja u mraku došao u lipnju prošle godine. Agenti su tada upali u kuću Burkeove kćeri te su u njezinom podrumu otkrili posmrtne ostatke jedne ubijene osobe koji su ih u konačnici odveli do pljačkaša.

Jedini dosad osuđeni sudionik velike pljačke bio je zaposlenik Lufthanse, kojeg se smatralo doušnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43