SMRT UMJESTO SLOBODE

GODINAMA TRAŽI PRAVO NA SMRT Belgijskom silovatelju odobren zahtjev za eutanazijom

 screenshot Canvas

BRUXELLES Serijskom silovatelju, koji odavna traži pravo na smrt iz psiholoških razloga, Belgija je odobrila eutanaziju koja će se obaviti 11. siječnja, objavio je u subotu dnevnik De Morgen.

Dnevnik tvrdi da Frank Van Den Bleeken, koji je posljednjih trideset godina proveo u zatvoru zbog višestrukih osuda za silovanje i ubojstvo, bit će eutanaziran u zatvoru u gradu Brugesu na sjeverozapadu Belgije.

Van Den Bleeken godinama traži pravo na smrt zbog "nepodnošljivih" psiholoških patnji, rekao je njegov branitelj, a zahtjev mu je odobren u rujnu.

Belgija je uvjetnu eutanaziju odobrila 2002. i postala nakon Nizozemske druga zemlja koja je uvela tu praksu. U 2013. imala je rekordnih 1807 slučajeva.

Da bi zahtjev bio odobren, pacijent mora biti sposoban za rasuđivanje, svjestan i zahtjev podnijeti "dragovoljno, promišljeno i opetovano".

Van Den Bleeken, koji sam sebe smatra prijetnjom društvu, odbio je zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu, no smatra zatvorske uvjete u kojima živi nehumanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:07